"Ο Μεγάλος Δικτάτωρ"

2014-10-28 00:26

28η Οκτωβρίου

Το παρελθόν εμπνέει –ακόμα περισσότερο αν χάσαμε και κοντινούς μας ανθρώπους μέσα σε αυτό. Δυστυχώς ζούμε σκηνές στην καθημερινότητά μας που για να ανταπεξέλθουμε πρέπει να πάρουμε τη θέση των προγόνων μας ως άλλοι ήρωες. Μόνο που ο εχθρός στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ορατός. Παλεύουμε ξανά για τα αυτονόητα. Τρωγόμαστε μεταξύ μας, διχαζόμαστε. Διαιρούν και βασιλεύουν έναν λαό που όρισε τη συμπόνια και την ομόνοια. Διαμελιζόμαστε σε έναν αδηφάγο πόλεμο χωρίς αρχή, μέση, τέλος… Για την ελευθερία (των επιλογών), τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης υπόστασης και την υπεράσπιση του προσωπικού εξευτελισμού (δεν θεωρώ πως υπάρχει πιο εξευγενισμένη λέξη για έναν ον βουτηγμένο στα σκουπίδια των πόλεων για ψίχουλα και αποφάγια). Παλαιότερα δεν υπήρχαν τόσα πεινασμένα αδέσποτα. Τώρα υπάρχουν και τετράποδα και δίποδα. Έτσι μας κατάντησαν κάποιοι για την Πίστη στην πατρίδα. Στο όνομα αυτής της ιδέας καπηλεύτηκαν τις περιουσίες και κυριολεκτικά δήμευσαν τα υπάρχοντα του πολίτη.

 

Δεν υπάρχει καλύτερη ώρα για επανάσταση. Αληθινή επανάσταση. Ψυχρή επανάσταση όπως ο πόλεμος που δημιούργησαν. Αλληλεγγύη το όνομά της. Ο λαός τότε, ο λαός και τώρα καλείται, σε μια πνευματική-ψυχική πάλη, να βγάλει απ’ τη σκοτοδίνη τον άμαχο πληθυσμό και να τον οδηγήσει ξανά στο φως.

 

Κανένας αγώνας δεν έχει όμως νόημα αν δεν ξέρουμε γιατί τον πράττουμε. Τι συνέβη, γιατί, ποιος, πού… Η αλήθεια υπάρχει στις ρίζες μας. Ας την ξαναθυμηθούμε και ας αναλογιστούμε ποιοι ήταν πρακτικά απόντες τότε και τώρα…

 

Η πρώτη ταινία όπου ο χαμογελαστός μας Τσάρλι Τσάπλιν είχε φωνή!

 

Καλή ανάγνωση, καλή προβολή!

 

Χρόνια Πολλά

Χρόνια Καλά

Χρόνια Σκεπτικά…

 

"Ο Μεγάλος Δικτάτωρ"
 
Μια ευφυέστατη σάτιρα για τον Χίτλερ και τα καταπιεστικά καθεστώτα.
 
Η ταινία γυρίστηκε λίγο πριν οι θηριωδίες του Χίτλερ αποτυπώσουν με μελανά χρώματα την ιστορία της ανθρωπότητας. Ένας προφητικός Σερ Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν όπου υποδύεται έναν άτυχο Εβραίο κουρέα και ένας συγκινητικός, εμπνευσμένος λόγος, βαθιά πια ριζωμένος στους σινεφίλ, ο οποίος κατατάσσει τον ήρωα ως βασικό υποκινητή της ελευθερίας.  
 
Απόσπασμα από το φιλμ, η στιγμή της ομιλίας: 
 
"Λυπάμαι, αλλά δεν θέλω να γίνω αυτοκράτορας. Δεν είναι δική μου υπόθεση. Δεν θέλω ούτε να βασιλέψω, ούτε να κατακτήσω κανέναν. Θα ήθελα να βοηθήσω όλο τον κόσμο, αν μπορούσα. Εβραίους, χριστιανούς, μαύρους, λευκούς. Ολοι επιθυμούμε την αλληλεγγύη, αυτή είναι η φύση των ανθρώπων. Να ζούμε με την ευτυχία των άλλων, και όχι με τη δυστυχία τους. Δεν θέλουμε ούτε να μισούμε, ούτε να περιφρονούμε.


Στον κόσμο αυτόν υπάρχει χώρος για τον καθένα. Η καλή Γη είναι πλούσια και μπορεί να παρέχει για όλους. Η ζωή μπορεί να είναι ελεύθερη κι ωραία, αλλά χάσαμε αυτό το μονοπάτι. Η πλεονεξία δηλητηρίασε τις ψυχές των ανθρώπων, ανύψωσε τους φραγμούς του μίσους, μας καταδίκασε στη δυστυχία και στη σφαγή. Ορίσαμε την ταχύτητα, αλλά κλειστήκαμε στον εαυτό μας. Η εκμηχάνιση προσφέρει αφθονία αλλά μας έχει αφήσει σε ένδεια. Η επιστήμη μας έκανε κυνικούς, η ευφυΐα μας, σκληρούς και άξεστους. Σκεφτόμαστε πολύ και αισθανόμαστε ελάχιστα.

Περισσότερο κι απο τις μηχανές, χρειαζόμαστε την ανθρωπιά. Πιο πολύ από την επιδεξιότητα, χρειαζόμαστε την καλοσύνη και την ευγένεια. Χωρίς αυτές τις αρετές, η βία θα κυριαρχήσει στη ζωή και όλα θα χαθούν. Το αεροπλάνο και το ραδιόφωνο μας έφεραν πιο κοντά. Η ίδια η φύση αυτών των εφευρέσεων διαλαλεί την καλοσύνη των ανθρώπων. Διαλαλεί την παγκόσμια αδελφοσύνη, την ενότητα όλων μας.

Ακόμα κι αυτή τη στιγμή, η φωνή μου φτάνει στα αυτιά εκατομμυρίων ανθρώπων, απελπισμένων γυναικών, παιδιών, που είναι θύματα ενός συστήματος που ξέρει μόνο να βασανίζει και να φυλακίζει αθώους ανθρώπους. Σε αυτούς που με ακούνε, λέω: Μην απελπίζεστε. Η τωρινή μας δυστυχία δεν είναι παρά το πέρασμα της πλεονεξίας και της σκληρότητας εκείνων που φοβούνται την πρόοδο του ανθρώπου. Το μίσος των ανθρώπων θα περάσει και οι δικτάτορες πεθαίνουν! Και η δύναμη που αφαίρεσαν από το λαό θα επιστρέψει σε αυτόν ξανά. Οσο οι άνθρωποι πεθαίνουν, η ελευθερία δεν θα αφανιστεί ποτέ!

Στρατιώτες! Μην υπακούτε στους αγροίκους, που σας περιφρονούν και σας σκλαβώνουν, που σας δυναστεύουν τις ζωές. Ανθρώπους που σας λένε τι να κάνετε, τι να σκεφτείτε και τι να νιώσετε! Που σας μεταμορφώνουν σε κοπάδι, σε κρέας για τα κανόνια. Μην υποχωρείτε μπροστά σε αυτά τα εκφυλισμένα όντα, στους εγκέφαλους και τις καρδιές των μηχανών! Δεν είστε ούτε μηχανές, ούτε κοπάδι, είστε άνθρωποι! Φέρετε την αγάπη της ανθρωπότητας μέσα στις καρδιές σας, δεν μισείτε! Μόνο όσοι στερήθηκαν την αγάπη μισούν! Οι στερημένοι και οι αφύσικοι!

Στρατιώτες! Μην αγωνίζεστε για τη σκλαβιά, αγωνιστείτε για την ελευθερία! Ο άγιος Λουκάς στο 17ο κεφάλαιο γράφει: «το βασίλειο του Θεού είναι μέσα στον άνθρωπο». Οχι σε έναν άνθρωπο, όχι σε μια ομάδα ανθρώπων, αλλά σε όλους τους ανθρώπους! Σε εσάς! Εσείς είστε ο λαός που έχει τη δύναμη, να δημιουργεί τις μηχανές, να δημιουργεί την ευτυχία! Εσείς ο λαός, έχετε τη δύναμη να δημιουργήσετε την ευτυχία, να εμπνεύσετε μια όμορφη κι ελεύθερη ζωή, να κάνετε αυτή τη ζωή μια υπέροχη περιπέτεια!

Στο όνομα της δημοκρατίας, ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη, ας ενωθούμε! Ας αγωνιστούμε για ένα καινούργιο κόσμο, με ευκαιρίες και δουλειά για όλους, μέλλον για τους νέους, ασφάλεια για τους ηλικιωμένους.

Με αυτές τις υποσχέσεις, οι αγροίκοι πήραν την εξουσία. Αλλά είπαν ψέμματα! Δεν κράτησαν το λόγο τους! Ποτέ δεν θα το κάνουν! Οι δικτάτορες ελευθερώνουν τον εαυτό τους, αλλά υποδουλώνουν το λαό. Ο αγώνας μας είναι να κάνουμε πράξη αυτές τις υποσχέσεις! Να ελευθερώσουμε το λαό, να σπάσουμε τους εθνικούς φραγμούς, να καταργήσουμε την πλεονεξία, το μίσος και τη μισαλλοδοξία. Ας αγωνιστούμε για ένα κόσμο δικαίου, όπου η επιστήμη και η πρόοδος θα φέρουν ευτυχία σε όλους!

Στρατιώτες! Στο όνομα της δημοκρατίας, ας ενωθούμε!"
 

 
«Υπάρχουν μονάχα δύο σκηνοθέτες στον κόσμο. Και ο άλλος είναι ο Τσάρλι Τσάπλιν» - Μπέρτολτ Μπρεχτ
 
 
 
 
Για το BOOK TOUR, Θεοφάνης Θεοφάνους
 
 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη