Γνωρίστε τη Φιλιώ Τριανταφυλλίδου

2016-02-25 15:54

Η Φιλιώ Τριανταφυλλίδου κουβεντιάζει στο BOOK TOUR με τον Θεοφάνη Θεοφάνους. 

Σύντομο βιογραφικό 

Η Φιλιώ Τριανταφυλλίδου γεννήθηκε στο Κιλκίς και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο.

Ολοκλήρωσε τις τριτοβάθμιες σπουδές της, αποφοιτώντας από τη Νομική Σχολή, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στην Κομοτηνή και κατόπιν  εξειδικεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο, στο Universite Libre στις Βρυξέλλες.

Εργάστηκε για πολύ μικρό διάστημα σαν δικηγόρος. Φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. και μετά την αποφοίτηση της, εργάστηκε στον ΕΟΤ, ολοκληρώνοντας παράλληλα τη διδακτορική της διατριβή, σε θέματα πώλησης ταξιδιών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Χίο.

Μέσα στα πλαίσια της δουλειάς της, έχει ασχοληθεί με την τουριστική πολιτική, την τουριστική προβολή και τις διεθνείς  σχέσεις, τις μεταφράσεις και   τις τουριστικές εκδόσεις. Επίσης  έχει υπάρξει σύμβουλος του Υφυπουργού Τουρισμού, για ένα διάστημα δύο ετών. Εχει συνεργαστεί ακόμη με τους ιδιωτικούς φορείς του τουρισμού, για τη σύσταση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τουρισμού-Πολιτισμού..

Παράλληλα επιδόθηκε στη συγγραφή κωμωδιών για την τηλεόραση. «Στον αστερισμό της γραβάτας» με τον Βλάση Μπονάτσο τον Γιώργο Παρτσαλάκη και τη Γιώτα Φέστα (Αντέννα) και «Μη μαδάς τη Μαργαρίτα» με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Γιάννη Μιχαλόπουλο (Αlpha}, για  το οποίο υπήρξε υποψήφια, το 2000 για το βραβείο καλύτερης κωμικής σειράς.

Το 2005 εξεδόθη το πρώτο της θεατρικό έργο, από το Ιδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας, με τίτλο «Στο Χρώμα της Πορφύρας», το οποίο αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας «Θεοδώρα και Βελισάριος».

Εχει γράψει επίσης, το σενάριο της παράστασης «Η Μουσική του Ηλιου και της Σελήνης» , η οποία  παρουσιάστηκε, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Πέρη Μιχαηλίδη, στη Ρωμαϊκή Αγορά,  στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2006.

Ακόμη, έχει ασχοληθεί για χρόνια με τον κλασσικό και μοντέρνο χορό, καθώς και με την υποκριτική, σαν ερασιτέχνης ηθοποιός.

Από το 2011 διευθύνει την τουριστική επιχείρηση ενοικιαζομένων κατοικιών στην Κέα, βίλα Αλς Μαρμαρέη alsmarmarei.gr/.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Είναι παντρεμένη με τον μηχανολόγο μηχανικό, Πάνο Ευσταθόπουλο και  μητέρα της Θεοδώρας και της Θάλειας. 

e-mail:filter@hol.gr

 

Εργογραφία

(2015) Η κομμώτρια που αυτοκτόνησε κατά λάθος, Εκδόσεις Παπαηλιού

(2005) Στο χρώμα της πορφύρας Εκδόσεις ίδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας

 

Ενότητα 1η: Εκ των έσω

Ποια παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Οι παιδικές αναμνήσεις είναι το καύσιμο της φαντασίας και του πετάγματος της ψυχής. Είναι τόσες πολλές και γλυκές. Κυρίως θυμάμαι κάποιες σκανδαλιές, μέσω των οποίων αισθανόμουν να κυριαρχώ στον κόσμο των ενηλίκων. Να τρώω κρυφά παγωτό καταχείμωνο με την βοήθεια του καλύτερου φίλου του πατέρα μου που μου είχε αδυναμία, ενώ ήταν απαγορευμένο, να υποκρίνομαι ότι λιποθυμώ για να γλυτώσω μια τιμωρία και να ανεβάζω θεατρικά έργα που έγραφα,  στην βεράντα του σπιτιού μου με σκηνή την κλασσική κούνια, όπου περνούσα τον περισσότερο χρόνο της ζωής μου και στις οποίες  καλούσα φυσικά  όλα τα παιδιά της γειτονιάς.

 

Και ως ενήλικη; Τι είναι αυτό που συχνά πυκνά ανασύρετε στη μνήμη σας και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον;

Την αίσθηση πετάγματος της ψυχής. Ένα συναίσθημα υπέρβασης που σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα από πάνω, να αποχρωματίζεις τα αρνητικά συναισθήματα και να αποταυτίζεσαι από τις παγίδες  που σου στήνει ο νους.

Επίσης τα όνειρά μου. Βλέπω πολύ δυνατά όνειρα που σηματοδοτούν τις επιλογές της ζωής μου.

 

Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Με μια λευκή σελίδα. Με τους φίλους μου όταν τους βρίσκω εύκαιρους για κουβέντα. Με την εσωτερική μου φωνή που πάντα είναι πρόθυμη να πει την άποψη της.

 

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Στους πειρασμούς δεν πρέπει να αντιστέκεσαι. Μόνον αν τους παραδοθείς παύουν να είναι πειρασμοί και μετατρέπονται σε πολύτιμες εμπειρίες. Η σοφία είναι η μοναδική ασπίδα που μπορεί να αποκτήσει ο άνθρωπος στη ζωή.

 

Τι σας προσγειώνει απότομα;

Προσπαθώ συστηματικά να βγάλω από τη ζωή μου όλες τις αιτίες που με προσγειώνουν απότομα. Είναι τόσο  ιερό το πέταγμα της ψυχής για το οποίο σας μίλησα προηγουμένως που αποτελεί στόχο ζωής να πετάω και να γειώνομαι συνειδητά, ή ακόμη καλύτερα να πετάω και να είμαι συγχρόνως γειωμένη.

                                                                                                    

Δώστε μου ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα.

Γιατί δεν πρόκειται ποτέ ξανά να ζήσει μια μέρα σαν κι αυτήν!

 

Σε ποια εποχή συναντάμε την αληθινή Φιλιώ, όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή); 

Το τώρα είναι το πιο πολύτιμο και σημαντικό γιατί το χθες αποτελεί ανάμνηση και το αύριο μπορεί να μην έρθει ποτέ!

 

Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Η ζωντανή επιθυμία να ζήσεις!

 

Ενότητα 2η: H τέχνη της γραφής

Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει περισσότερο;

Η ποίηση έχει  μεγαλείο, είναι καρπός από τον κήπο των αγγέλων. Μέσα από την οικονομία και την δύναμη των λέξεων αποκαλύπτεται η λάμψη της ψυχής.

Η αφηγηματική γραφή απαιτεί ικανότητες ανάλυσης και σύνθεσης αλλά και τεχνικές πιο περίπλοκες που αφορούν την ναυπήγηση και την πλοήγηση της λογοτεχνικής νηός η οποία θα ταξιδέψει τους επιβάτες της μέσω των λέξεων.

 

Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;

Δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτε παρά μόνο τον εαυτό σου και τους δικούς σου ήρωες, εάν εκείνοι το θελήσουν!

 

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;         

Η γραφή απαιτεί απόλυτη και ολοκληρωτική πειθαρχία και αφοσίωση. Είναι ο μόνος τρόπος για να αλιεύσεις τις αυτόματες εμπνεύσεις και να τις συστηματοποιήσεις δημιουργικά.

 

Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε το χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Επιλέγω τα πάντα αρκεί να κατακτήσω το στόχο μου, όπως παίρνεις πλοία τρένα και αεροπλάνα για να φτάσεις σ ένα προορισμό.

 

Ας π(ι)ούμε μαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

Μου έρχεται αυτόματα κάτι από την αρχαία ελληνική γραμματεία, που δεν είναι λογοτεχνία, αλλά φιλοσοφία, το απαύγασμα της θεωρίας του Πυθαγόρα. ¨Λεωφόρους οδούς μην στοίχειν!» Μην βαδίζεις στους πολυσύχναστους δρόμους, δηλαδή, ακολούθησε το δικό σου μονοπάτι. Είναι μια φράση που με καθοδηγεί στη ζωή μου και με εμπνέει κάθε στιγμή. 

 

Ενότητα 3η: Μια φράση ασυμπλήρωτη

(Ένα μικρό λογοπαίγνιο με αφορμή τον τίτλο βιβλίου «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του  Δρ. Φελίτσε Λεονάρντο Μπουσκάλια)

Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να ελπίζεις πως… δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να περιμένεις τους βαρβάρους, ούτε να υποκύψεις στη λογική τους, ότι η απληστία, η ματωμένη κυριαρχία και η πείνα για εξουσιαστικό ιμπεριαλισμό θα υποχωρήσουν μπροστά σε μια εκθαμβωτική ανατολή, όπου η θεότητα του ανθρώπου και η ανθρωποκεντρική αντίληψη ζωής θα υπερισχύσουν και θα αναγεννήσουν δυναμικά τον πλανήτη!

 

Υ.Γ. Οι ταινίες κρύβουν μέσα στη συντομία τους μεγαλειώδεις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχει κάποια την οποία, από πλευράς σεναρίου, μας παροτρύνετε να δούμε;

Είναι τόσες πολλές και κάποιες έχουν βασιστεί σε συγκλονιστικά λογοτεχνικά έργα και αποτελούν κραυγές αντίστασης σ' ένα κόσμο σκληρό άπληστο και αφομοιωτικό, όπως Τα σταφύλια της οργής, Ουδέν νεώτερο από το δυτικό μέτωπο, Η λίστα του Σίντλερ, Η λευκή κορδέλα κα….

Κάποιες άλλες αποτελούν ποιήματα. Μέσα από τη μυθολογία και την παιδικότητα ομολογούν μεγάλες αλήθειες. Θυμάμαι το Αστέρι του βορρά από την τριλογία του Πούλμαν και είναι κρίμα γιατί δεν συνεχίστηκε εξ αιτίας της αντίδρασης της εκκλησίας, ή το 'Aβαταρ… κ.ά.

Εμένα μου αρέσει η τεχνική της κωμωδίας την οποία και χρησιμοποιώ και στα γραπτά μου και στην οποία έχω εκπαιδευτεί από τα σενάρια στην τηλεόραση. Είναι καθαρτήρια και λυτρωτική. Υπάρχουν πολλές κωμωδίες οι οποίες μ έχουν συγκλονίσει, θα αναφερθώ όμως στην τελευταία, η οποία μου άρεσε πολύ. Είναι του βέλγου  Ζακό Βαν Ντορμαέλ, με τίτλο «Ο θεός υπάρχει και ζει στις Βρυξέλλες». Πρόκειται για ένα ανατρεπτικό αριστούργημα γεμάτο πρωτοτυπία και ποίηση που χρησιμοποιεί τις τεχνικές της κωμωδίας για να προσεγγίσει ένα βαθύ φιλοσοφικό δράμα, αυτό της θνητότητας της ανθρώπινης ύπαρξης και της αδυναμίας της να καθορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού της ζωής. Θα μπορούσα να την βλέπω καθημερινά και να μου ανεβάζει τη διάθεση.

 

Έκθεση εικόνων

"Η ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ που αυτοκτόνησε κατά λάθος της ΦΙΛΙΩΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ, εκδόσεις ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ, είναι μια μεταφυσική κωμωδία που εκτυλίσσεται στην κόλαση. Πρωταγωνιστές είναι ένας άνδρας εξαρτημένος από τα αθλητικά, η φεμινίστρια γυναίκα του και μια κομμώτρια που αυτοκτόνησε κατά λάθος. Και οι τρις τους προσπαθούν απεγνωσμένα να ανέβουν στην βάρκα που οδηγεί στο παράδεισο, διερωτώμενοι εάν τελικά μια χαμένη ζωή μπορεί να κερδηθεί, έστω και μετά θάνατο.
Παρά την τεχνική της κωμωδίας η οποία χρησιμοποιείται για να εκτυλιχθεί η πλοκή του μυθιστορήματος, ο μίτος της αφήγησης προσεγγίζει βαθειά φιλοσοφικά ερωτήματα, συνυφασμένα με το δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης και τον επώδυνο κύκλο της ζωής, του έρωτα και του θανάτου, σκιαγραφώντας παράλληλα τις ανθρώπινες σχέσεις και τα αδιέξοδα τους. Οι ήρωες αναγκάζονται να αντικρίσουν τους εσωτερικούς τους δαίμονες και να παλέψουν μαζί τους, συνειδητοποιώντας παράλληλα ότι αυτή η σύγκρουση αποτελεί μονόδρομο προς την κατάκτηση του Παραδείσου!"

Ζητήστε το σε όλα τα βιβλιοπωλεία:

 Ιανός-goo.gl/00j1ye, ebooks-goo.gl/3fQ2dw, Πατάκης-https://goo.gl/ULfbB0

 

Περισσότερα για το βιβλίο μπορείτε να διαβάσετε στη στήλη "Κριτικολογώντας άνευ ευτελείας"-επιμέλεια Κωνσταντίνος Μπούρας: https://goo.gl/79vqbh

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη