Συντροφιά με τις εκδόσεις... ΣΤΡΑΤΙΚΗ

2016-07-18 09:14

1. Τι είναι αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε περήφανοι για τις εκδόσεις σας;

Είμαστε περήφανοι για το ότι πάντα τα βιβλία μας είχαν ποιότητα, δεν εκδίδουμε τίποτα αν δεν μας αρέσει και υπάρχει τέτοια σχέση με τους συνεργάτες -όσον αφορά μεταφρασμένα βιβλία- που μας αφήνουν εν λευκώ την επιλογή να γράψουμε δικά μας κείμενα στις εικόνες, αν θέλουμε.

 

2. Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που τυπώσατε και πότε; Θυμάστε τα συναισθήματα εκείνης της περιόδου;

Οι ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 αλλά ήταν επί εποχής Α’ γενιάς Στρατίκη. Όταν έγραψα κοιτώντας μόνο τις εικόνες τα κείμενα στα ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ πριν 3 χρόνια αυτό ναι, ήταν πολύ ωραίο συναίσθημα.

 

3. Ποιο βιβλίο σας έχει αγαπηθεί περισσότερο από το αναγνωστικό κοινό;

Δύσκολη απάντηση. Την εποχή που δεν μετρούσαν τα ευπώλητα, πολλές μυθολογίες πουλούσαν πάνω από 120 χιλιάδες το χρόνο… Παρ’όλα αυτά, νομίζω ο ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ενέπνευσε κυριολεκτικά έρωτα στους αναγνώστες. Και ο μικρός μας ΤΟΠΟΤΙΠ πιο πρόσφατα.

 

4. Ποιο ξεχωρίζετε εσείς και γιατί;

Δεν μπορώ… έχω επιμεληθεί πολλά. Είναι σαν να ξεχωρίζεις τα παιδάκια σου.

 

5. Υπάρχει κάποιος τίτλος που κυκλοφορεί από άλλες εκδόσεις και θα θέλατε να φέρει τη δική σας επωνυμία; Για ποιο λόγο;

Επειδή από μικρή διάβαζα πολλή παιδική (αν και δεν είναι ακριβώς παιδική) λογοτεχνία, όπως Τουαίν, Βερν κλπ, παρά βιβλία με παραμύθια, θα ήθελα να είχαμε εκδώσει πρώτοι τον Τόλκιεν στην Ελλάδα, που στο εξωτερικό θεωρείται θεμελιώδες νεανικό ανάγνωσμα.

 

6. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Να εξακολουθήσουμε την έκδοση βιβλίων που αγαπάμε και να έχουμε πιο άμεση επαφή με τους αναγνώστες.

 

7. Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο συγγραφέα ο οποίος παίρνει την απόφαση να στείλει το χειρόγραφό του για αξιολόγηση;

Να κατοχυρώσει τα δικαιώματά του σε ένα συμβολαιογράφο και να μην περιμένει να κερδίσει χρήματα από τα γραπτά του.

 

Η εταιρεία μας, ΑΦΟΙ ΣΤΡΑΤΙΚΗ & ΣΙΑ ΟΕ, ιδρύθηκε το 1962 από τα αδέλφια Πότη, Πέτρο και Χρήστο Στρατίκη εκδίδοντας το "ΜΙΚΡΟ ΣΕΡΙΦΗ", ένα περιοδικό για παιδιά που αγαπήθηκε πολύ και από τους μεγάλους.

Το 1968 οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΚΗ ξεκίνησαν την έκδοση του γνωστού κόμικ "ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ" μεταφρασμένου στα ελληνικά, ενώ το 1969 εγκαινιάστηκε η σειρά των παιδικών μας βιβλίων με τους ΜΥΘΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ.

Σήμερα, μετά από 50 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στον χώρο των εκδόσεων, τα ηνία ανέλαβε η δεύτερη γενιά Στρατίκη, η Ντόλη, η Δώρα και ο Γιάννης Στρατίκης. Θα τους βρείτε στο βιβλιοπωλείο της οδού Σόλωνος 135 ή στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα στο www.stratikis.gr  και φυσικά στο Facebook

 https://www.facebook.com/stratikis.publisher/

Για το BOOK TOUR, Γιώτα Κοτσαύτη.