Συντροφιά με τις εκδόσεις... ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

2016-07-24 23:41

1.Τι είναι αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε περήφανοι για τις εκδόσεις σας;

Περήφανους μας κάνει το γεγονός ότι έχουμε ως βασική προτεραιότητα και αρχή την ποιότητα των βιβλίων που εκδίδονται και όχι τη μαζική παραγωγή τίτλων. Δίνουμε σημασία όχι μόνο στο κείμενο αλλά και στην εικονογράφηση και γενικά στην αισθητική εμφάνιση του βιβλίου. Καθένα από τα βιβλία μας είναι αποτέλεσμα έντονου πνευματικού παιδέματος όπου η προχειρότητα δεν έχει θέση.

 

2.Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που τυπώσατε και πότε; Θυμάστε τα συναισθήματα εκείνης της περιόδου;

Το 1993 εκδόθηκε το βιβλίο «Η Ζωγραφική στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο». Αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους εκπαιδευτικούς και διανέμεται μέχρι σήμερα σε παιδαγωγικά τμήματα. Κυρίαρχο ήταν το συναίσθημα ολοκλήρωσης καθώς ιδέες και εμπειρίες που αποκομίσθηκαν μετά από χρόνια εργασίας στο νηπιαγωγείο και μέσα από την αγάπη για τα εικαστικά, μετουσιώθηκαν σε ένα πλήρες και εύχρηστο βοήθημα. Δεδομένου πως υπήρξε ένα από τα πιο επίπονα και χρονοβόρα στη προετοιμασία τους βιβλία, η ικανοποίηση που μας έδωσε η πρώτη αυτή έκδοση υπήρξε κάτι το ανεπανάληπτο.    

3. Ποιο βιβλίο σας έχει αγαπηθεί περισσότερο από το αναγνωστικό κοινό;

«Το βιβλίο που μ’ αρέσει» (σειρά από 3 βοηθητικά βιβλία με δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας) και τα «Αινίγματα με εικόνες» (επίσης σειρά από 3 βιβλία).

4.Ποιο ξεχωρίζετε εσείς και γιατί;

Το αγαπημένο μας είναι το «Αυτό το σπίτι τίνος είναι;» γιατί θεωρήθηκε ιδανικό για πρώτη ανάγνωση, για την ευρηματική και χιουμοριστική εικονογράφηση του Νίκου Μαρουλάκη, καθώς και γιατί έχει ένα απροσδόκητο τέλος που μας αρέσει ιδιαίτερα.

5.Υπάρχει κάποιος τίτλος που κυκλοφορεί από άλλες εκδόσεις και θα θέλατε να φέρει τη δική σας επωνυμία; Για ποιο λόγο;

Υπάρχουν πολλοί τίτλοι άλλων εκδοτικών οίκων που μας αρέσουν και είναι ιδιαίτερα αξιόλογοι. Μας είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιο. Αγαπάμε ιδιαίτερα ορισμένα ξενόγλωσσα παιδικά βιβλία και θα εκδίδαμε οτιδήποτε έχει εικονογραφηθεί από τον Maurice Sendak!

6. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Να διατηρήσουμε την ποιότητα των τίτλων που φέρουν την επωνυμία μας σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε, εκδίδοντας πιο προσεκτικά και λιγότερους τίτλους.

 

7.Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο συγγραφέα ο οποίος παίρνει την απόφαση να στείλει το χειρόγραφό του για αξιολόγηση;

Να απευθύνεται σε εκδοτικούς οίκους που εκδίδουν βιβλία παρόμοια με αυτά για τα οποία ενδιαφέρεται. Να είναι οπλισμένος με υπομονή και αγάπη για το δρόμο που έχει διαλέξει, να θέτει συγκεκριμένους στόχους, και να ασχολείται με το λογοτεχνικό είδος που αγαπάει και όχι με ό,τι πουλάει και είναι «της μόδας».

 

Οι εκδόσεις Μικρός Πρίγκιπας είναι ένας μικρός εκδοτικός οίκος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Εκδίδουμε εκπαιδευτικά βιβλία που εστιάζουν στην Εικαστική Αγωγή, την Παιδική Λογοτεχνία και σε Βοηθητικά Βιβλία για παιδιά.

Τα βιβλία των εκδόσεων Μικρός Πρίγκιπας έχουν κερδίσει τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια την ανταπόκριση του κοινού, εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών. Οι περισσότεροι τίτλοι έχουν εξαντληθεί και επανεκδοθεί πολλές φορές, ενώ αρκετοί από αυτούς διανέμονται επί σειρά ετών σε φοιτητές τμημάτων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ σε ολόκληρη τη χώρα.

Με έμφαση στην ποιότητα παρά στη μαζική παραγωγή τίτλων, πυξίδα την αγάπη για το παιδικό βιβλίο και την προσχολική αγωγή, και εφόδιο την πολύχρονη και πολύπλευρη εμπειρία στο χώρο, οι εκδόσεις Μικρός Πρίγκιπας προσφέρουν βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από τα χέρια των εκπαιδευτικών, των γονέων αλλά και των μικρών αναγνωστών!

Λίγα λόγια για την εκδότρια.

Η Ρούλα Παπανικολάου γεννήθηκε στη Δράμα. Είναι διδάκτωρ νηπιαγωγός και ασχολείται με την Εικαστική Αγωγή και την Παιδική Λογοτεχνία. Πάνω σ’ αυτούς τους τομείς έχει γράψει πολλά βιβλία μερικά από τα οποία διανέμονται σε Παιδαγωγικά Tμήματα των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Το 1989 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Καρδίτσας για το έργο «Η παιδική λογοτεχνία στο νηπιαγωγείο» (συνεργασία με την Τ. Τσιλιμένη). Επί 15 χρόνια δίδαξε το μάθημα των Εικαστικών στο Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Κάθε χρόνο επισκέπτεται πολλά σχολεία, κυρίως στο εορταστικό πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

 

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την καλαίσθητη ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου:

www.mikrosprigkipas.gr/

Facebook page: www.facebook.com/ekdoseismikrosprigkipas

 

Για το BOOK TOUR, Γιώτα Κοτσαύτη.