Συνομιλώντας... με τον Δημήτρη Σωτάκη

2016-01-17 13:46

Αποκτήστε το άμεσα:

goo.gl/TEHYKM

 

Λίγα λόγια για σας.

Ο Δημήτρης Σωτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Έχει εκδώσει οχτώ μυθιστορήματα και μία συλλογή διηγημάτων. «Το θαύμα της αναπνοής» (2009) κατέκτησε το βραβείο Athens Prize for Literature και ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας, καθώς  για το βραβείο Jean Monnet στη Γαλλία. Βιβλία του κυκλοφορούν στα γαλλικά, σερβικά, τουρκικά, ολλανδικά, ιταλικά και κινεζικά. 

 

Ένα κοινό που έχουν όλα σας τα έργα.

Το κοινό στοιχείο των έργων μου είναι μάλλον η εμμονική διάσταση, με την οποία αντιμετωπίζουν οι ήρωες μου τη ζωή τους. Στην πλειοψηφία τους πάσχουν από σύνδρομα που αναλύονται με εσωτερικούς διαλόγους και αναζητούν την απόδραση από την απτή πραγματικότητα. Πρόκειται για ανθρώπους που υποφέρουν από μια μοναχική υπαρξιακή ουτοπία, όμως στην ουσία είναι εγκλωβισμένοι στο ίδιο τους το καβούκι. Αυτή είναι η μοίρα που τους δένει, ένα πέπλο ασάφειας και αφέλειας, περισσότερο ως άλλοθι για να παραμείνουν αμετακίνητοι στη θέση τους. 

 

Λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.

 «Η ιστορία ενός σούπερ μάρκετ» περιγράφει τη ζωή του Ροβήρου Ανθρώπου, ενός ναυαγού, ο οποίος βρίσκεται ήδη τρία χρόνια σε ένα άγνωστο ερημονήσι, κάνοντας πλάνα για το μέλλον του. Εκεί, απομονωμένος από τους ανθρώπους, με μόνη συντροφιά τα κοπάδια άγριων ζώων, γεννάει μια ιδέα, τη δημιουργία ενός σούπερ μάρκετ. Στη μέση του πουθενά, χωρίς το παραμικρό ψήγμα ζωής στον ορίζοντα, ο ήρωας πράγματι ξεκινάει την κατασκευή του εν λόγω σούπερ μάρκετ, την ανακατασκευή της ίδιας του της ζωής. Μέσα από την παράδοξη αυτή ιδέα, ταλαιπωρείται από εμμονές και πάθη πλασματικά, ετοιμοπόλεμος και αφελής, χτίζει τη δική του πραγματικότητα σε έναν κόσμο που ονειρεύτηκε. Ξεκινώντας τη συγγραφή του εν λόγω βιβλίου, η αρχική μου προδιάθεση ήταν ξεκάθαρη. Ήθελα να γράψω για έναν άνθρωπο, ο οποίος, ενώ καταπλακώνεται από την αφόρητη μοναξιά του, ωστόσο δημιουργεί έναν μικρόκοσμο, μέσα στον οποίον αισθάνεται ασφαλής και αισιόδοξος. Από την άλλη, η προοπτική να τον τοποθετήσω  σε ένα συνηθισμένο αστικό περιβάλλον, δε μου έμοιαζε πολύ ελκυστική, μιας που θα επρόκειτο για μια ιστορία κάπως προβλέψιμη και άλλωστε έχω, κατά κάποιο τρόπο, ασχοληθεί σε προηγούμενα βιβλία μου με το ζήτημα.

 

Ο αγαπημένος σας νεοέλληνας λογοτέχνης.

Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Χρήστος Αστερίου, Θανάσης Χειμωνάς, Χρήστος Χωμενίδης

 

Ευχαριστώ και καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

 

Περισσότερα για τον συγγραφέα και το έργο του θα βρείτε εδώ:

goo.gl/vxPKsT

 

Για το BOOK TOUR, Αρχοντούλα Παναγιωτακοπούλου.