Συνομιλώντας... με τον Χάρη Μιχαλόπουλο

2017-05-30 15:17

Αποτέλεσμα εικόνας για δεν έρχονται μιχαλόπουλος

Αποκτήστε το άμεσα:

https://goo.gl/x9fj6P

 

 

Λίγα λόγια για σας.

Γεννήθηκα το 1978 στην Καβάλα. Σπούδασα Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανα μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Leeds της Μεγάλης Βρετανίας. Σήμερα εργάζομαι ως Επίκουρος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχω εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές: «Ψηφιδωτό» [Καβάλα 1995], «Γεωγραφία Δωματίου» [εκδ. Στοχαστής 2000], «Πιο νύχτα» [εκδ. Μανδραγόρας 2007· βραχεία λίστα Καλύτερου Βιβλίου Ποίησης στα Λογοτεχνικά Βραβεία του λογοτεχνικού περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ 2008], «Δεν έρχονται» [εκδ. Μανδραγόρας 2015]. Ποιήματά μου έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, κριτικές και ποιητικές ανθολογίες. Συνεργάζομαι με το περιοδικό «Μανδραγόρας» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» γράφοντας βιβλιοκρισίες ποίησης. Τέλος, ασχολούμαι ενεργά με τη μετάφραση στη νεοελληνική ποιητικών κειμένων της λατινικής και της σύγχρονης βρετανικής λογοτεχνίας.

 

Ποιο ήταν το έναυσμα για να αρχίσετε να γράφετε;

Αρχικά αφορμή αποτέλεσε η εσωτερική ανάγκη μου για έκφραση προσωπικών συναισθημάτων και σκέψεων. Αργότερα η προσωπική αυτή ανάγκη μετατράπηκε σε διάθεση για διαμοιρασμό και επικοινωνία. Τώρα πια νομίζω πως η συγγραφή για μένα είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσης στη σκληρή πραγματικότητα (κοινωνική, πολιτική, αισθητική, ιδεολογική) που μας περιτριγυρίζει.

 

Ο αγαπημένος σας λογοτέχνης.

Δύσκολη ερώτηση. Αν θα πρέπει να διαλέξω έναν συγγραφέα, αυτός θα ήταν ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος.

 

Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι τα κλασικά γράμματα επηρέασαν την νεοελληνική λογοτεχνία και πόσο έχουν επηρεάσει τη δική σας γραφή;

Λέει ο Σεφέρης: «Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας». Αναμφίβολα η νεοελληνική λογοτεχνία συνεχίζει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο το μακραίωνο νήμα της αφήγησης, όπως το παρέλαβε από τη μεσαιωνική (δηλαδή τη βυζαντινή) και την απώτατη κλασική λογοτεχνική παραγωγή. Δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Βέβαια, η αλληλοδιαδοχή αυτή έχει τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές της, τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις της, τις ομοιότητες και τις διαφορές της (ενσυνείδητα ή/και υποσυνείδητα). Όσο για μένα, αποτελεί διαρκή αγωνία μου ο ζωντανός και επίκαιρος διάλογος με τα κείμενα της κλασικής, και ιδιαίτερα της λατινικής λογοτεχνίας. Όχι όμως ως αποθησαύριση στα πλαίσια μιας διακειμενικής ανάμνησης, αλλά ως ουσιαστική και δημιουργική ανανέωση του παλαιού και ανατροφοδότηση του καινούργιου.

 

Λίγα λόγια για το καινούριο σας έργο.

Έχω την αίσθηση ή θέλω να ελπίζω ότι η πιο πρόσφατη μου συλλογή με τίτλο «Δεν έρχονται» (εκδ. Μανδραγόρας, 2015) κλείνει λογαριασμούς με τη μέχρι τώρα ποιητική μου παραγωγή και αφήνει να διαφανεί κάτι από το εν εξελίξει έργο μου. Ο έρωτας, η μνήμη, η απώλεια, η ανάγκη για κοινωνική συνειδητοποίηση αποτελούν βασικούς θεματικούς πυλώνες της συλλογής. Στο «Δεν έρχονται» το ποιητικό υποκείμενο θραυσματοποιημένο ισορροπεί επικίνδυνα μεταξύ παρόντος και παρελθόντος με μόνα όπλα του τη γλώσσα, τη μνήμη και μια πικρή, ενίοτε καυστική, ειρωνεία. 

 

Περισσότερα για τον συγγραφέα και το έργο του θα βρείτε εδώ:

goo.gl/GmW8dN 

 

Για το BOOK TOUR, Αρχοντούλα Παναγιωτακοπούλου.