Ρηγγίνα Λέζα του Γρηγορίου Ξενόπουλου

2015-11-18 22:57

 

Τον Ξενόπουλο τον ξέρουμε σχεδόν όλοι όσοι διαβάζουμε Λογοτεχνία. Το αριστούργημα του όμως, το έργο του "Ρηγγίνα Λέζα" λίγοι.
  Κι όμως αυτό το βιβλίο πραγματεύεται ένα πολύ σημαντικό θέμα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Την Ποιητική του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού. Κι ο τρόπος που το αποδίδει ο Ξενόπουλος είναι μοναδικός.
  Η Ρηγγίνα Λέζα είναι μία Ζακυνθινή κοπέλα του 19 ου αιώνα από ευκατάστατη οικογένεια αλλά χωρίς ευγενική καταγωγή και αρκετά μορφωμένη για την εποχή της.
  Γνωρίζει τον "ιταλοσπουδαγμένο" κόμη Διονύσιο Σολωμό άρτι αφιχθέντα από το εξωτερικό. Eρωτεύονται αλλήλους με αγνό πλατωνικό έρωτα. Στις συναντήσεις τους η Ρηγγίνα βοηθά τον Σολωμό να καθαρογράψει τα έργα του στη δημοτική που δεν την κατέχει τόσο καλά όσο την ιταλική που ήταν η γλώσσα των σπουδών του από μικρή ηλικία.
 Στους περιπάτους τους στις έξοχες της Ζακύνθου ακούνε τα κανόνια από την Πελοπόννησο όπου η Ελληνική Επανάσταση έχει ξεκινήσει κι έτσι ο Σολωμός θέλει να γράψει μόνο γι' αυτή.
 Βλέπουμε τα έργα του την ώρα που γίνονται αλλά και τα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα να μην μένουν ασυγκίνητα στην Εθνική Παλιγγενεσία.
  Για μένα ένα πραγματικά σπάνιο βιβλίο.

Για το BOOK TOUR, Αρχοντούλα Παναγιωτακοπούλου.