Ο Μεγάλος Δράκος της γιαγιάς

2018-05-03 12:43
…Ο Μεγάλος Δράκος ήταν το πιο ευνοούμενο πλάσμα της γιαγιάς μας. Από ανθρωποφάγος ήρωας των παραμυθιών σιγά σιγά κατάντησε στο στόμα της αγαθοποιός θεότητα του δάσους. Εκείνος σφαλνούσε τα μάτια των παιδιών να κοιμηθούνε, εκείνος τα τιμωρούσε με ψιλή βέργα τόσο ελαφρά σα να τα χάιδευε, αν κάνανε κακή πράξη, αν δεν άκουγαν τη μητέρα τους ή ξεχνούσαν την προσευχή τους. Εκείνος έδειχνε στους παραστρατημένους ξένους το μονοπάτι της κοιλάδας, εκείνος έστρωνε τραπέζι και καλούσε να φάνε τα καημένα τα τσακάλια όταν πολύ ούρλιαζαν. Κι εμείς, αυτά ακούγοντας για το Μεγάλο Δράκο, τον φανταζόμαστε σαν το Θεό που ήταν ζωγραφισμένος στους θόλους των εκκλησιών. Τον φανταζόμαστε με μεγάλη άσπρη γενειάδα, με χρυσή κορόνα στο κεφάλι, κουκουλωμένον, να πορεύεται σιωπηλός, δρασκελώντας με τα ψηλά ποδάρια του τα δέντρα. Μπροστά του πήγαιναν σαράντα μικροί δράκοι και πίσω του άλλοι σαράντα, και τα βαριά κουδούνια που κρέμονταν απ’ το λαιμό τους αχλογούσαν μες στο δάσος -γκλάγκα-γλούγκα- όλα να το ξέρουν πως ο Μεγάλος Δράκος περνά…
 
ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ,
Αιολική Γη, Βιβλιοπωλείον της Εστίας (απόσπασμα)
Κάθε βδομάδα η νηπιαγωγός-συγγραφέας Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει κείμενα παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθια ή ποιήματα), διηγήματα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.
 
Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.
 
Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Αλίκη Καρκούλια.
 
Ονομάζομαι Αλίκη Καρκούλια και κατάγομαι από ένα μικρό χωριό κοντά στην Πάτρα. Τελείωσα το Γενικό Λύκειο Κάτω Αχαΐας και φοιτώ στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Από μικρή είχα ενδιαφέρον για τις τέχνες και μου άρεσε να ζωγραφίζω και να γράφω. Τις ικανότητες μου στη ζωγραφική τις απέκτησα διαβάζοντας βιβλία καθώς και μέσω του πατέρα μου ο οποίος ασχολούταν ο ίδιος ερασιτεχνικά, ενώ την αγάπη για τη λογοτεχνία από τους δασκάλους και τους καθηγητές μου στο σχολείο. Θα ήθελα όσο μπορώ να συνεχίσω να δημιουργώ, να ανακαλύπτω και να μαθαίνω όσα περισσότερα γίνεται. Η τέχνη είναι μια πύλη στα παιδικά μου χρόνια, σε κόσμους μαγικούς μακριά από τις υποχρεώσεις και τα βάρη της ζωής.
 
Οι σελίδες της Αλίκης:
INSTAGRAM : https://www.instagram.com/ alikiful/
FACEBOOK : https://www.facebook.com/ alikiful/
YOUTUBE : https://www.youtube.com/ channel/UC7l5K1Ai8wvpqIn_ 74NwmVA
Για το BOOK TOUR,
με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.
Η σελίδα της στήλης «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook: