Με όχημα ένα βιβλίο θα βρεθώ στο βιβλιοπωλείο... ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ

2016-07-04 09:21

Μ’ όχημα ένα βιβλίο

θα βρεθώ στο βιβλιοπωλείο…

 

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ

Βίκυ Στεφανή, Πάροδος Ιφιγενείας Χαλκίδα – τηλ. 22210 21796

 

-Πώς πήρατε την απόφαση να δραστηριοποιηθείτε στον συγκεκριμένο χώρο;

Μετακόμισα, για οικογενειακούς λόγους, στη Χαλκίδα στα τέλη του 1982. Εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι δεν υπήρχε, τότε, στη Χαλκίδα ένα «κανονικό» βιβλιοπωλείο και πίστεψα ότι κάτι ανάλογο, όπως εκείνα που είχα συνηθίσει να υπάρχουν στην Αθήνα, θα κάλυπτε τις ανάγκες του βιβλιόφιλου κοινού της πόλης.

 

-Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι δίνει ξεχωριστή νότα στο βιβλιοπωλείο σας και σας κάνει να νιώθετε περήφανη;

Η προσπάθεια τόσων ετών για την ποσοτική και ποιοτική επιλογή βιβλίων, σε όλους τους τομείς της εκδοτικής παραγωγής -και όχι μόνο στα ευπώλητα βιβλία, η έγκαιρη ενημέρωση στις νέες κυκλοφορίες, η πληρότητα στους κλασικούς τίτλους, η υπεύθυνη παρουσίαση του περιεχομένου των βιβλίων, οι σωστές τιμές και, τέλος, οι εκδηλώσεις με συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες και παιδιά.

 

-Στο διάστημα που εργάζεστε στη Διάμετρο, ποιο είναι το βιβλίο που έχει κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις;

Μετά από 34 χρόνια, είναι πολύ δύσκολο να ανακαλέσω αυτή την πληροφορία. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι η αξία ενός βιβλίου συνδέεται, απαραίτητα, με το μέγεθος των πωλήσεων που έχει πραγματοποιήσει. Στην καριέρα μου, έχω δει πολλά «κακά» βιβλία να έρχονται πρώτα σε πωλήσεις! Γι’ αυτό και, προσωπικά, είμαι κατά της οποιασδήποτε «λίστας» ευπώλητων βιβλίων.

 

-Αν έπρεπε να επιλέξετε ένα βιβλίο για να μείνει μόνιμα στη βιτρίνα σας ποιο θα ήταν αυτό;

Νομίζω ότι ούτε ο ενημερωμένος βιβλιόφιλος, ούτε ο τυχαίος αναγνώστης θα πρέπει να βασίζονται στη βιτρίνα ή στο εξώφυλλο ενός βιβλίου για να το επιλέξουν. Με το βιβλίο πρέπει να αναπτυχθεί «αγαπητική» σχέση! Να το αγγίξεις, να το μυρίσεις, να διαβάσεις, τουλάχιστον, το οπισθόφυλλο ή κάποιες από τις σελίδες του, να ζητήσεις, ενδεχομένως, τη γνώμη του πωλητή που σέβεσαι και, μετά, να αποφασίσεις τι είναι αυτό που σου ταιριάζει. Ένα βιβλίο δεν είναι ποτέ αυτό που φαίνεται! Ο πολύτιμος θησαυρός του απαιτεί να τον ανακαλύψεις!

 

-Ποιο βιβλίο θα προτείνατε να διαβάσει οπωσδήποτε ο κάθε βιβλιόφιλος;

Εκτός από τις γνωστές λίστες των «εκατό βιβλίων που πρέπει να διαβάσεις», και τις οποίες θεωρώ ότι κανείς μπορεί, ωραιότατα, να αγνοήσει –εκτός αν είναι φοιτητής φιλολογίας!, δεν μπορώ να κάνω συγκεκριμένες «υποδείξεις» γιατί πιστεύω ότι ο κάθε αναγνώστης, φανατικός ή μη, έχει δικαίωμα στις δικές του επιλογές. Οι προτάσεις, λοιπόν, που θα έκανα –αν κάποιος ζητούσε τη γνώμη μου- θα είχαν σχέση με την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις του ενδιαφερόμενου. Αυτό, εξάλλου, είναι και το μεγάλο «στοίχημα» της δουλειάς μας: ο σεβασμός στον αναγνώστη και η όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτησή του προκειμένου, όταν επιστρέψει στο βιβλιοπωλείο, να σου πει πόσο ωραίο ήταν το βιβλίο που διάβασε. Αυτό, για μένα, είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση!

 

Βιβλιοπωλείο Διάμετρος

Βιβλία για μικρούς και μεγάλους, σχολικά βοηθήματα, είδη γραφής και σχολικά είδη, 

παιδαγωγικά παιχνίδια καθώς και επιλεγμένα είδη δώρων.

Facebook page: goo.gl/qiSVnx

 

Πάροδος Ιφιγενείας, Χαλκίδα 34100

Τηλ: 22210 21796

Email: diametro@otenet.gr

 

Ιδιοκτήτρια Βίκυ Στεφανή

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010608873667&fref=ts       

 

 

Για το BOOK TOUR, Γιώτα Κοτσαύτη. 

Στοιχεία επικοινωνίας:

E-mail: yotakotsafti1@yahoo.gr

Facebook profile:

https://www.facebook.com/yota.kotsaftitheofanous

Ταχυδρομική διεύθυνση: Γιώτα Κοτσαύτη, Λεβαία Φλώρινας, 

Τ.Κ. 53200, Δήμος Αμυνταίου.