ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ – Κώστας Ταχτσής, Εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ, 1987

2018-05-01 12:24

Μάιος και νομίζω ήρθε η στιγμή να εισέλθουμε στον κόσμο ενός ιδιαίτερου ανθρώπου που κατάφερε μέσα από την πένα του να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της Ελλάδας, της Αθήνας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώ φυσικά για τον συγγραφέα Κώστα Ταχτσή και λέω πως θα εισέλθουμε στον κόσμο του μιας και συχνά στα κείμενά του χρησιμοποιεί αυτοβιογραφικά στοιχεία. Εδώ βέβαια θα επικεντρωθούμε στο μυθιστόρημά του “Το τρίτο στεφάνι”, το σημαντικότερο έργο του αλλά και ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής πεζογραφίας.

Και αν και σήμερα το μυθιστόρημα “Το τρίτο στεφάνι” θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα, η αρχή δεν ήταν εύκολη καθώς οι εκδότες γύρισαν τρεις φορές την πλάτη στον συγγραφέα. Τελικά ο Ταχτσής το 1962 κάλυψε ο ίδιος τα έξοδα για την έκδοση του βιβλίου και το 1970 ο εκδοτικός οίκος Ερμής προχώρησε στην επανέκδοσή του. Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές εκδόσεις από διάφορους εκδοτικούς, το μυθιστόρημα έχει μεταφερθεί στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το θεατρικό σανίδι ενώ έχει μεταφραστεί και σε αρκετές γλώσσες.

Στην ιστορία του Ταχστή, πρωταγωνιστούν η Νίνα και η Εκάβη. Οι δύο γυναίκες αφηγούνται την ζωή τους, τον πόνο και τις δυσκολίες τους και μέσα από αυτή την αφήγηση ο αναγνώστης γνωρίζει την Ελλάδα του Μεσοπολέμου και της Κατοχής, το αστικό τοπίο, τις  λαϊκές γειτονιές. Από την πένα του συγγραφέα περνάνε πολιτικές πεποιθήσεις, η ομοφυλοφιλία, τα ναρκωτικά. Με γλώσσα απλή, καθημερινή, αυθόρμητη έτσι όπως θα μιλούσε κάθε γυναίκα, κάθε μάνα, κάθε γιαγιά εκείνης της εποχής. Με λεπτομερείς περιγραφές, με χιούμορ και με σωστές δόσεις δράματος οι ήρωες παίρνουν ζωή και γίνονται δικοί μας άνθρωποι ή μοιάζουν στους δικούς μας ανθρώπους.

Όλα αυτά λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, καθιστούν “Το τρίτο στεφάνι” μοναδικό. Όσοι δεν το έχετε διαβάσει αναζητήστε το και είμαι σίγουρος πως θα συμφωνήσετε μαζί μου.

Καλή ανάγνωση!

Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.

 

Περιγραφή

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων που αποτυπώνουν στιγμές φόβου, πανικού, απουσίας, απώλειας, αναζήτησης, μετάβασης, απόφασης, απελευθέρωσης… Στιγμές λίγο πριν το ξέσπασμα της μπόρας που όμως όταν περάσει θα φανεί ο ήλιος κι ο ουρανός θα καθαρίσει από τα σύννεφα, από ό,τι μας εμποδίζει να δούμε τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων μέσα από τα οποία ο συγγραφέας επιχειρεί να μας μεταφέρει εικόνες, συναισθήματα, αλήθειες, μιας εποχής που τρέχει κι αλλάζει και να μας βάλει στη ζωή ανθρώπων που είτε την ακολουθούν είτε μένουν αγκιστρωμένοι στον δικό τους κόσμο.

 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.tsoukatou.gr/nees-kyklofories/klik-deuteroleptwn-detail.html

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη