Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι

2018-11-20 08:38

«Μπορεί να φαντάζεσαι τον εαυτό σου ασφαλή και να πιστεύεις ότι είσαι δυνατός. Και όμως, μια τυχαία ανταύγεια στο χρώμα ενός δωματίου ή στον πρωινό ουρανό, ένα συγκεκριμένο άρωμα που κάποτε είχες αγαπήσει και φέρνει μαζί του λεπτές αναμνήσεις, ένας στίχος από κάποιο ξεχασμένο ποίημα που ξαναδιάβασες τυχαία, ή η καντέντσα μιας μελωδίας που είχες σταματήσει από καιρό να παίζεις -Ντόριαν, πίστεψέ με, από κάτι τέτοια πράγματα εξαρτάται η ζωή μας. Ο Μπράουνινγκ κάπου είχε γράψει γι' αυτό. Εμείς μόνο το φανταζόμαστε με τις αισθήσεις μας. Είναι στιγμές που μου έρχεται ξαφνικά το άρωμα της άσπρης πασχαλιάς, και είναι σαν να ξαναζώ από την αρχή τον πιο παράξενο μήνα της ζωής μου».

 

Μου πήρε μήνες να διαβάσω το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» κόντρα στη σημερινή αντίληψη, όπου κριτήριο για το «καλό» βιβλίο είναι η ταχύτητα που το καταβροχθίζει ο αναγνώστης. Στις μέρες μας έχουμε γεμίσει αφρό, ευκολοδιάβαστα ψυχαγωγικά βιβλία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πυκνός λόγος είναι δύσκολος ή κουραστικός.
Και αυτό το συνειδητοποιείς όταν πέσει στα χέρια σου ένα τέτοιο διαμάντι. Μέσα σε ούτε καν 300 σελίδες συναντάμε ένα κομψοτέχνημα πυκνής γραφής, μια απίστευτα διεισδυτική σκέψη και τον καυτηριασμό της βικτοριανής ηθικής αλλά και σημερινών καταστάσεων.
Με γλώσσα που τσακίζει, με έναν συνδυασμό ποίησης, τρόμου, φόβου, αγωνίας, ψυχογραφήματος και λεπτής ειρωνείας ο Όσκαρ Ουάιλντ, προσπερνάει κάθε καλούπι, παντρεύει τα είδη μεταξύ τους και παρασύρει τον αναγνώστη σε μια μοναδική εμπειρία.

Οι διάλογοι του Ντόριαν Γκρέι με τον Λόρδο Χένρι αλλά και με τα μέλη της αριστοκρατικής κοινωνίας είναι απολαυστικοί. Όπως, επίσης, οι λεπτεπίλεπτες περιγραφές, μια γλώσσα-στολίδι και ο τρόμος που εντάσσεται αρμονικά στο κείμενο με το όλο στήσιμο της ατμόσφαιρας, δίχως να ξεπέφτει σε ευτελή         κόλπα.
Αξίζει να το διαβάσετε,  αυτά τα βιβλία προσφέρουν.

 

Για το Book-Tour, Κωνσταντίνα Κοράκη.

Η Κωνσταντίνα Κοράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι εκπαιδευτικός. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στους ιστότοπους: Book-Tour, Fractal, τοβιβλιοnet, nyctophilia.gr. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τον τίτλο: «Η Ανταριασμένη, οι Φίλοι και τα Κτήρια» κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Λυκόφως. Μέσα στο 2019 θα κυκλοφορήσουν το μυθιστόρημά της «Σαφένια» και η νουβέλα «Η Λέσχη των Χρωμάτων» και τα δύο από τις εκδόσεις Λυκόφως.

https://konstantinakoraki.wordpress.com/

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη