«Το Γελαστό Πνεύμα των γιορτών (Πώς ο Διόνυσος έγινε ο Άγιος Βασίλης)» του Γιώργου Χατζηκυριάκου

2018-12-15 21:47

Είναι πολλές οι εκδοχές για την καταγωγή του Άγιου Βασίλη. Φαντάζομαι ότι λίγο πολύ έχετε ακούσει κάποιες και, ίσως, να τις έχετε μπλεγμένες μέσα στο μυαλό σας. Προσωπικά ούτε και εγώ ήμουν πολύ σίγουρη, μέχρι που διάβασα μία διασκεδαστική ιστορία από τις εκδόσεις «Μωραΐτης».

Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο του Γιώργου Χατζηκυριάκου, ο οποίος έχει φροντίσει να μας ξεδιαλύνει όλες τις απορίες, αλλά και να δημιουργήσει καινούριες, με απόλυτα διασκεδαστικό τρόπο. Το «Γελαστό Πνεύμα των γιορτών (Πώς ο Διόνυσος έγινε ο Άγιος Βασίλης)» είναι ένα χρονικό μέσα στις χιλιετηρίδες, τα ήθη και τα έθιμα διάφορων λαών σχετικά με… τον Άγιο Βασίλη θα σκεφτείτε εύλογα.

Χμ, όχι ακριβώς. Καλύτερα να τα δούμε λίγο ανάποδα για φτάσουμε στο ζητούμενο, έτσι όπως κάνουν εκείνες οι ιστορίες που δεν μας τα σερβίρουν όλα έτοιμα και μασημένα, αλλά μας παίρνουν από το χέρι και μας ανοίγουν νέους ορίζοντες. Έτσι, λοιπόν, ο θεός Διόνυσος (ναι, ο γνωστός με το κρασί και την εύθυμη διάθεση) ξεκινάει χαρωπός για να παρευρεθεί σε μία γιορτή που του ετοίμαζαν στην αρχαία Αθήνα. Στην πορεία, όμως, (ίσως να έφταιγε το κρασί, χικ, ίσως η ταξιδιάρικη φύση) ξεστράτισε και άρχισε μια μαγευτική διαδρομή.

Πρώτα βρίσκεται στον Βορρά και έρχεται σε επαφή με τους θεούς της σκανδιναβικής μυθολογίας, όπου κατά τη διάρκεια του Χειμερινού Ηλιοστάσιου ο Όντιν επιβράβευε με λιχουδιές τους φρόνιμους. Στη συνέχεια, ολίγο μεθυσμένος ξανά, κάνει ένα πέρασμα από τη χώρα των Κελτών και εκεί μαθαίνουμε για τον Πράσινο άνθρωπο που μοιράζει δώρα στους ανθρώπους. Το πράσινο το συναντάει ο Διόνυσος και στη Γαλλία, όπου μαθαίνουμε για τον Πεγ Νοέλ, τον «Πατέρα των Χριστουγέννων».

Στο ταξίδι του, όμως, θα συναντήσει και τις δοξασίες για τα κακά πνεύματα, την προσπάθεια των ανθρώπων να ερμηνεύσουν την κακοτυχία. Ο Διόνυσος γελάει με όλα αυτά, τίποτα δεν του χαλάει τη διάθεση, μέχρι που έρχεται σε επαφή με άλλες ιστορίες που τον εντυπωσιάζουν. Βλέπετε, ο ήρωάς μας ταξιδεύει όχι μόνο στον χώρο αλλά και στον χρόνο. Παρατηρεί μια αλλαγή, οι άνθρωποι πλέον μιλούν για τον Χριστό, τους Αγίους και τα Χριστούγεννα.

Πολύ εντυπωσιάζεται ο Διόνυσος από αυτή την ιστορία και αποφασίζει να μάθει ακόμα περισσότερο. Πηγαίνει προς τη Ρώμη και εκεί μαθαίνει για τα Σατουρνάλια, την Πρωτοχρονιά και πώς ο παππούς του, ο Κρόνος, έγινε ο Χρόνος. Συναντάει και τη μάγισσα Μπεφάνα, μια καλή μάγισσα που του λέει τη δική της ιστορία για τότε που έχασε την ευκαιρία να προσφέρει τα δώρα της στον μικρό Χριστό.

Ο Διόνυσος, ωστόσο, δεν μπορεί να σταθεί σε ένα σημείο και ταξιδεύει προς τη βιομηχανική Αγγλία, όπου επικρατεί η φτώχεια. Αμέσως μοιράζει αγαθά στο κόσμο και πάνω στο κέφι συναντάει έναν νεαρό συγγραφέα, τον …Κάρολο Ντίκενς. Όμως, εδώ, επιτρέψετε μου να κάνω μία παύση γιατί πολλά είπα.

Εξάλλου, καλύτερα να τα διαβάσετε μέσα στο βιβλίο με την κεφάτη και έξυπνη γραφή του Γιώργου Χατζηκυριάκου, που αγαπάει το παιδί, και βρίσκει τρόπο να προσεγγίσει την ψυχή του, με έξυπνο τρόπο και διασκεδαστικό.

Όλοι μας παραπονιόμαστε για τις ξερές γνώσεις και τα διδακτικά βιβλία. Μη στεναχωριέστε, εδώ έχουμε ένα βιβλίο που διαβάζεται σαν νεράκι (ίσως και λίγο κρασάκι), που μαθαίνεις (δίχως να καταλάβεις ότι μαθαίνεις) και που εξηγεί τα πράγματα μέσα σε 56 σελίδες και 29 εικόνες δημιουργώντας νέα ερωτήματα.

Είμαι σίγουρη ότι θα περάσετε όμορφα με τα πιτσιρίκια σας και θα βρείτε πολλές αφορμές για να συζητήσετε διάφορα. Ναι, μιλάει και για τη γνωστή ιστορία σχετικά με την προέλευση του Άγιου Βασίλη, για τον Άγιο Νικόλα, αλλά και για τον Μέγα Βασίλειο από την Καππαδοκία. Βλέπετε, ο συγγραφέας έχει ερευνήσει τα πάντα. Εξάλλου, ο Γιώργος Χατζηκυριάκος αγαπάει ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα. Παλιότερα είχε γράψει και ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο μυθιστόρημα, «Το Τραγούδι του Χρόνου» (εκδόσεις Όστρια).

Σας αφήνω τώρα, πάω να διαβάσω πάλι για τους Σάτυρους που έγιναν Καλικάντζαροι και να πιω λίγο κρασί.

Το «Γελαστό Πνεύμα των Γιορτών» θα το βρείτε στον Ιανό, την Πολιτεία και την Πρωτοπορία, καθώς και σε άλλα βιβλιοπωλεία.

 

Περίληψη

Κάποιο χειμώνα πολύ παλιά, ο Διόνυσος, ο γελαστός θεός του γλεντιού, ξεκίνησε να πάει στην αρχαία Αθήνα. Στο δρόμο χάθηκε και ταξίδεψε μακριά. Βρέθηκε στις χώρες των Βίκινγκς και των Κελτών, στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία, την Αμερική, στο Βόρειο Πόλο και σε πολλά ακόμα μέρη. Ταξίδεψε με ιπτάμενους τράγους, ελάφια και ένα καράβι με Ολλανδούς ναύτες. Γνώρισε τον Όντιν, τον Θορ, την Μπεφάνα, τον Κάρολο Ντίκενς, τον Τόμας Ναστ και έμαθε για τα Χριστούγεννα, τον Άγιο Νικόλαο και τον Σάντα Κλάους. Και πού να το φανταστεί πως πίσω από όλα αυτά βρισκόταν εκείνος! Ναι, εκείνος, το γελαστό πνεύμα των γιορτών που έφερνε χαρά και δώρα από όπου κι αν περνούσε.

Και όταν πια έφτασε στην Αθήνα, οι άνθρωποι δεν τον αναγνώρισαν σαν Διόνυσο αλλά σαν... Άγιο Βασίλη!

 

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο Χρόνο και την Ιστορία των Χριστουγέννων από την Ελλάδα στην Δύση και πίσω πάλι. Ένα παραμύθι για την προέλευση της μορφής του Αη-Βασίλη, πίσω από το γέλιο του οποίου υπάρχει το αιώνιο χαρωπό και σκανδαλιάρικο πνεύμα των γιορτών.

 

 

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Χατζηκυριάκος γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι βραβευμένος συγγραφέας και ηθοποιός. Έχει γράψει πολλά παραμύθια για τα Χριστούγεννα με πιο γνωστό το «Τραγούδι του χρόνου» μια νεανική περιπέτεια που διαδραματίζεται στη Νοέλα, έναν κόσμο όπου τα Χριστούγεννα δεν τελειώνουν ποτέ. Ως ηθοποιός έχει υποδυθεί και τον Διόνυσο και τον Άγιο Βασίλη. Έχει δώσει ομιλίες για την προέλευση και την ιστορία των Χριστουγέννων και έχει συμμετάσχει σε χριστουγεννιάτικα events. Διηγήματα και άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και ηλεκτρονικές σελίδες όπως αυτή του Will o Wisps. To 2016 η νουβέλα  «Το Ταξίδι του Βάρδου» κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Ασημένια Σελίδα ΙΙ και εκδόθηκε από τις εκδόσεις  «Μωραΐτη». Σήμερα εργάζεται ως πειρατής στο escape room «Release the Kraken» του Great Escape.

 

Για το Book-Tour, Κωνσταντίνα Κοράκη.

Η Κωνσταντίνα Κοράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι εκπαιδευτικός. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στους ιστότοπους: Book-Tour, Fractal, τοβιβλιοnet, nyctophilia.gr. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τον τίτλο: «Η Ανταριασμένη, οι Φίλοι και τα Κτήρια» κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Λυκόφως. Μέσα στο 2019 θα κυκλοφορήσουν το μυθιστόρημά της «Σαφένια» και η νουβέλα «Η Λέσχη των Χρωμάτων», και τα δύο από τις εκδόσεις Λυκόφως.

https://konstantinakoraki.wordpress.com/

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη