Περηφάνια και προκατάληψη-Jane Austen

2016-01-07 13:23

Περηφάνια και προκατάληψη 

Jane Austen

Όταν σε μία επαρχιακή πόλη της Αγγλίας φτάνουν δύο πλούσιοι νεαροί, ολόκληρη η κοινωνία αναστατώνεται και αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στις οικογένειες με ανύπαντρες κόρες. Από το <<παιχνίδι>> αυτό δεν λείπει και η οικογένεια Μπένετ, όπου η μητέρα των τεσσάρων ανύπαντρων κοριτσιών, θα κάνει τα πάντα για να παντρέψει την Τζέϊν -θεωρώντας πως είναι η ομορφότερη- με τον Τσάρλς Μπίνγκλεϊ, τον έναν από τους δύο νεοφερμένους νεαρούς αριστοκράτες. Όμως, η Ελίζαμπεθ Μπένετ, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, αρνείται να συμμετέχει σε ένα τέτοιο παιχνίδι, θεωρώντας το ταπεινωτικό. Αντίθετα, υπερασπίζεται με όλο της το είναι και πείσμα την γυναικεία αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία της. Θα <<μονομαχήσει>> με την αξιοζήλευτη δυναμική της τον κύριο Ντάρσι, φίλο του Μπίνγκλεϊ, χωρίς ποτέ να φανταστεί, πως μέσα από την σύγκρουση τους θα γεννηθέι ένας έντονος και γεμάτος πάθος έρωτας. 

Η Τζέϊν Όστεν, λοιπόν, καταφέρνει με άψογη δεξιοτεχνία να διεισδύσει στην ψυχολογία των ανθρώπων της εποχής της. Η ρηχότητα του χαρακτήρα τους καταδεικνύεται όλο και περισσότερο, όταν εκείνοι βυθίζονται στα σκοτεινά νερά της περηφάνιας και της προκατάληψής τους. Δεν υπολογίζουν, ότι τα δύο αυτά στοιχεία σκιάζουν, σαν απειλιτικά σύννεφα, κάθε ίχνος έρωτα και αγάπης. Όλος αυτός ο αγώνας αναμέτρησης με κύρια γνωρίσματά του την περηφάνια και την προκατάληψη, στέκεται εμπόδιο στον έρωτα, γελοιοποιώντας κάθε ευγενές συναίσθημα. Οι άνθρωποι, με εκπληκτική επιτειδιότητα, καταφέρνουν με υποχθόνιους χειρισμούς να ξεγελάσουν ο ένας τον άλλον, υποκρύπτοντας τους βαθύτερους και πραγματικούς σκοπούς τους. 

Η συγγραφέας έχει αποτυπώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την μεγαλύτερη ακρίβεια τα πρόσωπα του 19ου αιώνα. Η επίμονη προσπάθεια των ανθρώπων να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους με μόνα τους όπλα την υποκρισία και τις κίβδηλες ευγένειες και να παντρέψουν με οποιοδήποτε κόστος τις φτωχές τους κόρες με ευπαρουσίαστους και πλούσιους νεαρούς αριστοκράτες, αποτελούσε πλέον αυτοσκοπό καταπατώντας ορισμένες φορές θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες. 

Η μυθιστοριογράφος, όμως, δεν μάς παρουσιάζει απλά το πνεύμα της εποχής αλλά μάς χαρίζει ένα εισιτήριο ενδοσκόπησης των μύχιων σημείων της ψυχής μας για να συνειδητοποιήσουμε πως τελικά, παρά το πέρασμα τριών σχεδόν αιώνων, ακόμα και στον 21ο αιώνα, η περηφάνια και οι προκαταλήψεις των ανθρώπων αποτελούν τροχοπέδη στην έκφραση αληθινών συναισθημάτων. Κατά πόσο, λοιπόν, διαφέρουμε από την Ελίζαμπεθ Μπένετ, από τον κύριο Ντάρσι και τα υπόλοιπα πρόσωπα της ιστορίας;

 

Για το BOOK TOUR, Κάλλη Κωνσταντινοπούλου.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη