Όταν οι χιλιάδες φυλλωσιές του Νότου ψιθυρίζουν-When the thousands foliage of the South whisper

2017-07-27 12:57

Πίνακας του ζωγράφου Ρουσσέτου Παναγιωτάκη

Painting by Roussetos Panagiotakis

 
 

               Δεν είναι ο ψίθυρος σημάδι αδυναμίας, ούτε η υπομονή σημάδι υποταγής. Είναι αντοχή και περηφάνια. Είναι αξιοπρέπεια και εγκαρτέρηση ενός αλύγιστου λαού που έχει γράψει με το αίμα του χρυσές σελίδες αγώνων, πολεμώντας για τα ιδανικά του. Ενός λαού που έδειξε σ' όλο τον κόσμο, ανά τους αιώνες, πώς υπερασπίζεται την πατρίδα του, τα πιστεύω του και την προγονική κληρονομιά του. Η πολιτιστική κληρονομιά και η Δημοκρατία αποτελούν ιερή παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές όλου του κόσμου. “Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει, μηδ' αλυσίδα στου Ρωμιού και στ' αγεργιού το πόδι.” (Γ. Ρίτσος)

          Όσοι νομίζουνε πως είναι οι δυνατοί, επειδή έχουνε υλικά αγαθά, θα πρέπει να βρούνε το ψυχικό σθένος και να παραδεχτούνε ότι όχι μόνο όλοι οι άνθρωποι βρισκόμαστε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά και ότι στη ζυγαριά του ουρανού το Πνεύμα είναι το πιο βαρύ και ακριβό στολίδι. Γιατί η ύλη θα γίνει σκόνη και θα γλιστρήσει μέσα από τα χέρια σας. Αυτός είναι ο σκληρός νόμος της Φύσης. Μην έχετε λοιπόν αυταπάτες. Εκείνοι που έχουν το Πνεύμα είναι οι δυνατοί, ενώ οι άλλοι που κατέχουν μόνο την ύλη είναι οι αδύναμοι, “ δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα “ ( Κ. Βάρναλης )

           Όμως είναι βέβαιο, πως η υπεροψία και η αλαζονεία σας θα σάς οδηγήσουνε στην καταστροφή. Στην Αρχαία Ελλάδα η αλαζονεία οδηγούσε στην Υβρη, η οποία υποδήλωνε ασέβεια και περιφρόνηση του μέτρου και των ορίων που διέπουν τις ανθρώπινες πράξεις στο πλαίσιο της τάξης του Σύμπαντος. Αυτό προκαλούσε την μήνιν των θεών και κυρίως του Δία που ήτανε ο εγγυητής της τάξης του Σύμπαντος. Ο Δίας έστελνε την Νέμεση η οποία μοιραία επέφερε την τιμωρία και τη συντριβή του υβριστή.

            Γιατί το σπίτι μας μπορεί να είναι φτωχικό, σε αντίθεση  με τη γλώσσα μας που είναι πλούσια και μέσα απ' αυτήν εκφράζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια το εύρος του Πνεύματος και του Πολιτισμού μας. “ Τη γλώσσα μού έδωσαν Ελληνική, το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.” ( Οδ. Ελύτης )

             Γιατί η δύναμή σου, Ευρώπη, είναι η αδυναμία σου.

             Γιατί οι φυλλωσιές λυγάνε, μα δεν σπάνε.

 

Θεωρώ μεγάλη μου τιμή το γεγονός οτι η ακριβή μου φίλη, Ζωή Δικταίου – Χαρά Βερίγου, μού εμπιστεύθηκε τη μετάφραση αυτού του ποιήματος.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον καλό φίλο Θεοφάνη Θεοφάνους που μάς έκανε την τιμή να φιλοξενήσει αυτό το ποίημα στο Δικτυακό Τόπο Book Tour Magazine.

 

Χαρά Βερίγου

Γεωργία Λαπατά         

 

Πίνακας του ζωγράφου Ρουσσέτου Παναγιωτάκη

Painting by Roussetos Panagiotakis

 

 

        Whisper is neither a sign of weakness, nor patience is a sign of submission. They are signs of endurance and pride. It is the dignity and the perseverance of independent and courageous people who have written golden pages of struggles with their blood, fighting for their ideals. The people who have shown all over the world, through the past centuries, how they defend their own home-land, their beliefs and their ancestral heritage. Our Culture and Democracy constitute the Holy Heritage for the coming generations of the whole world. “ Evil rust cannot touch these marbles nor Greeks and the wind's legs can be in chains.” Yiannis Ritsos.

       Those who think that they are mighty because they have only the material, they must find the courage and concede that not only all human beings live under the same sky, but also Intellect turns the scales of Heaven in our favour, because it is the heaviest and the most precious ornament of all. Materials will become dust and will slip through your fingers. That's the hard law of Nature. So, don't be under an illusion. The ones who have the Intellect are mighty whereas the others who possess only the materials are weak, “cowards, fatal, and irresolute all together. “ Kostas Varnalis.

       However, it is more than certain that your conceit and arrogance will lead you to catastrophe. In Ancient Greece arrogance led to the Insult, which indicated impiety and contempt of the rules and the limits that determined human deeds in the Order of the Universe. That behaviour generated the wrath of the gods particularly Zeus, who was the guarantor of the Universe Order. Zeus sent Nemesis, the goddess of retribution, who fatally inflicted the punishment upon the transgressors.

       Because our home may be poor in contrast to our language which is so wealthy that we have been able to express our Intellect and Culture fluently for thousands of years. “I have been given the Greek language, my home is poor upon Homer's sandy beaches.” Odysseas Elytis.

       Because your might, Europe, is your weakness.

       Because the foliage may bend, but it won't break.

 

       I consider it a great honour that my precious friend Zoe Dyktaiou – Hara Verigou has chosen me to translate that poem.

       We deeply thank our good friend Theofanis Theofanous for offering us his hospitality on Book Tour Magazine.

 

Hara Verigou

Georgia Lapata 

         

Πίνακας του ζωγράφου Ρουσσέτου Παναγιωτάκη

Painting by Roussetos Panagiotakis

 

Για το BOOK TOUR, Ζωή Δικταίου (Χαρούλα Βερίγου)

και Γεωργία Λαπατά.

 
 

ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ 

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

Η κοινωνία ποτέ δεν τους χωράει όλους, γι' αυτό έχει δημιουργήσει το περιθώριο, για να στέλνει κάποιους εκεί. Όμως, τυχαίνει καμιά φορά κι αυτό το περιθώριο σημαίνει ό,τι και η κορνίζα στις φωτογραφίες των αγαπημένων μας. Συμβαίνει, επειδή η φύση της αγάπης μπορεί να κρύβεται οπουδήποτε, ακόμη κι εκεί.

Τη δεκαετία του εβδομήντα, η Χαριγένεια, έρχεται από το πουθενά κι από το περιθώριο και εγκαθίσταται με τη μητέρα και τα δυο της παιδιά στην Κρήτη. Την παρουσία της στη γειτονιά αντιλαμβάνονται πρώτα δυο μάτια καθαρά, της μικρής Ζωής. Μέσα από το βλέμμα και την αισθητική του παιδιού, έτσι όπως μεγαλώνει και εξελίσσεται στο χρόνο, καταγράφεται η διαδρομή της ζωής αυτής της γυναίκας και των ανθρώπων που συναναστρέφεται σε κωμικοτραγικές ή και ακραία τραγικές καταστάσεις. 
Η Χαριγένεια θα ζήσει τα πάντα, από ένα "αθώο" χαστούκι μέχρι τη βαριά σωματική βία, αλλά και τον έρωτα. Με αντάλλαγμα τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής της και με όρκο σιωπής, (στη διάρκεια της χούντας) θα ανταποκριθεί σε μια απρόσμενη πρόταση. Το τίμημα ακριβό. Ένα μενταγιόν, τα όνειρα και το τυχαίο θα καθορίσουν τη σχέση ανάμεσα στη Ζωή και στη Χαριγένεια στα σαράντα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά τον Ιούλιο του 1974.

Όταν θέλει η ζωή να σε λυτρώσει, σου ανοίγει την πόρτα σε έναν καινούριο παράδεισο, εκεί που το αχ του έρωντα ξοδεύεται στη μνήμη του νερού, για να κυλάει ο Αχέροντας με τον καιρό της αγάπης, όταν το τέλος έρχεται απλά και ανώδυνα προοικονομημένο από τη φύση.

Ένα αξιόλογο βιβλίο γεμάτο αισθήματα και εικόνες ζωντανές, σαν πίνακες ζωγραφικής. Σε ταξιδεύει, σε μαγεύει, σου αποκαλύπτει βαθιά κρυμμένες πτυχές της ψυχής. 
Αλκυόνη Παπαδάκη

 

Αποκτήστε το άμεσα:

www.captainbook.gr/book/217997/mia-koursa-gia-ti-charigeneia

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη