Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ – Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ, Εκδόσεις Πατάκη, 2017Κ

2018-01-01 18:34

Άλλη μια χρονιά ξεκινά κι εμείς εδώ στο BOOKTOUR και τη στήλη «Ταξιδεύοντας με τα βιβλία» ξεκινάμε για τρίτη χρονιά τα “ταξίδια” μας. “Ταξίδια” με συντροφιά όμορφες ιστορίες, σε υπαρκτούς και φανταστικούς κόσμους, με χάρτινους ήρωες που μας συγκινούν και μας προβληματίζουν και φυσικά με όλους εσάς. Πάμε λοιπόν να κάνουμε το πρώτο ταξίδι της χρονιάς.

Όπως κάθε φορά, αυτόν τον πρώτο μήνα του χρόνου, όλοι βάζουμε στόχους, γράφουμε λίστες με όσα θέλουμε να καταφέρουμε, με όσα δεν προλάβαμε να επιτύχουμε την προηγούμενη χρονιά, με όσα μας προβληματίζουν… Κάνουμε ένα ξεσκαρτάρισμα: τι να πετάξουμε και τι να κρατήσουμε, τι πρέπει να διορθώσουμε, να αλλάξουμε, τι έχει σημασία στη ζωή μας και τι όχι. Είναι και οι γρήγοροι ρυθμοί που δε μας αφήνουν χρόνο να δούμε τη ζωή καθαρά, τα σημαντικά πράγματα, την ουσία. Αποφάσισα λοιπόν αυτό το πρώτο ταξίδι της χρονιάς να το κάνουμε συντροφιά με έναν «Μικρό Πρίγκιπα» και να θυμηθούμε ξανά την ιστορία του που έχει να μας μάθει – ή να μας θυμίσει -  πολλά.

Πρέπει να έχουν περάσει περισσότερα από είκοσι χρόνια από την πρώτη φορά που διάβασα τον «Μικρό Πρίγκιπα». Όπως κάθε παιδί μαγεύτηκα από τις περιπέτειες, τα ταξίδια, τους παράξενους ανθρώπους που συνάντησε, τη φιλία του με μια αλεπού και τη βαθιά αγάπη που ένιωθε για ένα τριαντάφυλλο.

Μεγαλώνοντας διάβασα αρκετές φορές το βιβλίο και συνεχίζω να επιστρέφω σε αυτό. Όλος αυτός ο παράξενος κόσμος που με μάγεψε ως παιδί, συνεχίζει να με μαγεύει και σήμερα που μπορώ να διαβάζω πίσω από τις λέξεις, τα κρυφά νοήματα. Αυτή θεωρώ πως είναι και η επιτυχία του Γάλλου συγγραφέα: κατάφερε να γράψει ένα παραμύθι για μικρά παιδιά και ένα βαθιά φιλοσοφικό βιβλίο για μεγάλους.

«Είναι πολύ πιο δύσκολο να κρίνεις τον εαυτό σου παρά τους άλλους. Αν καταφέρεις να κρίνεις δίκαια τον εαυτό σου, είσαι στ’ αλήθεια σοφός»

Ένας πιλότος μετά από μια βλάβη στον κινητήρα του αεροπλάνου του βρίσκεται στην Σαχάρα μόνος και χωρίς προμήθειες. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για εκείνον να επισκευάσει το αεροπλάνο. Και κάπου εκεί συναντά ένα παράξενο πλάσμα, τον Μικρό Πρίγκιπα που του ζητάει να του ζωγραφίσει ένα αρνί και η ιστορία ξεκινά.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν πια καιρό να γνωρίζουν τίποτα. Τ’ αγοράζουν όλα έτοιμα απ’ τους εμπόρους. Επειδή όμως δεν υπάρχουν έμποροι που να πουλάνε φίλους, οι άνθρωποι δεν έχουν πια φίλους»

Ο Μικρός Πρίγκιπας διηγείται στον πιλότο-αφηγητή όσα έμαθε και γνώρισε μέσα από τα ταξίδια του στους Πλανήτες. Κάθε κεφάλαιο και μια μικρή ιστορία, ένα μικρό μάθημα ζωής, μια αξία και πληθώρα συναισθημάτων. Ο βασιλιάς, ο ματαιόδοξος, ο μεθύστακας, ο επιχειρηματίας, ο φανανάφτης, ο γεωγράφος, το φίδι, η αλεπού, το τριαντάφυλλο είναι οι άξονες πάνω στους οποίους ο συγγραφέας στήνει την ιστορία του μέσα από την οποία μαθαίνουμε την αξία της αγάπης, της φιλίας, της ειρήνης, της ίδιας της ζωής.

Έχουν περάσει περισσότερα από εβδομήντα χρόνια από την κυκλοφορία του βιβλίου το οποίο έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα, έχει μεταφερθεί σε τηλεόραση, κινηματογράφο, θέατρο κι όμως η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα συνεχίζει να συγκινεί και θα συνεχίσει να συγκινεί μικρούς και μεγάλους γιατί κρύβει μέσα της μεγάλες και σπουδαίες αλήθειες.

«Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν»

Καλή ανάγνωση!

Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.

Ζητήστε τις ποιητικές συλλογές 

"ΣΩΜΑΤΑ" και "Ν΄ ΑΝΤΕΧΩ" 

του Χάρη Γαντζούδη

 σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

 

Μόλις κυκλοφόρησε!

Η ποιητική συλλογή Ν` αντέχω περιέχει τη φθορά που ο χρόνος προκαλεί στις σχέσεις των ανθρώπων, τον πόνο του τέλους, τον θυμό της αποτυχίας, τη θλίψη της μοναξιάς μα και την ελπίδα για να μπορεί η ψυχή ν` αντέχει. Η συγγραφή των δεκαπέντε ποιημάτων αποτέλεσε λύτρωση για την ψυχή μου και θα είμαι ευτυχής αν κάποιο από αυτά λυτρώσει και τη δική σας ψυχή.

 
Αποκτήστε το άμεσα: 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη