(2016) Ο Καπνούλης στην αστραφτοχώρα

2016-07-30 08:29

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Ο Καπνούλης στην αστραφτοχώρα

Συγγραφή: Σωρηρία Κυρμανίδου

Εικονογράφηση: Εμμανουέλα Κακαβιά
Ιδιωτική έκδοση, 2016

28 σελίδες
ISBN
 978-960-92829-5-6

Τιμή € -


Η Σωτηρία Κυρμανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε και ζει στο Σιδηρόκαστρο από μικρή μέχρι και τώρα. Εργάστηκε ως Κοινωνική Λειτουργός σε πλαίσια Ειδικής Αγωγής και είναι συνταξιούχος από το 2010. Υπηρέτησε και υπηρετεί εθελοντικά φορείς, υπηρεσίες, άτομα και την τοπική κοινωνία. Εϊναι 

ραδιοφωνική παραγωγός, επί σειρά ετών στο Ράδιο Κιβωτός της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης (www.imsn.gr) με δύο εβδομαδιαίες εκπομπές, "Φυλλομετρώντας και αναπολώντας" και "Συντροφεύοντας".

Έχει τιμηθεί για το κοινωνικό και συγγραφικό της έργο. Συνεργάσθηκε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας, ως εκπαιδεύτρια φοιητών. Κείμενα και ποιήματά της καθώς και κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Προσκεκλημένη για λογοτεχνικά θέματα και για να εκθέσει το συγγραφικό της έργο φιλοξενήθηκε σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για το έργο της γράφτηκαν, δημοσιεύτηκαν κριτικές από συγγραφείς, ποιητές και ανθρώπους των γραμμάτων. Έλαβε συγχαρητήριες επιστολές από επιφανείς προσωπικότητες: Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, Επίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, Κική Δημουλά κ.α.

Συμμετείχε ως μέλος και ως Πρόεδρος κριτικής επιτροπής λογοτεχνικών-ποιητικών διαγωνισμών. Έχει κληθεί σε σχολεία ανά την Ελλάδα και μέσω του ΕΚΕΒΙ, αλλά και μεμονωμένα προκειμένου να παρουσιάσει το έργο της. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και συμμετείχε σε δράση του για τα δικαιώματα του παιδιού, στη Βιβλιοθήκη Σερρών στις 30 Νοεμβρίου 2015. Ορίστικε μέλος κριτικής επιτροπής για τα βραβεία του ελληνικού τμήματος της IBBY 2015 - έκδοση 2015 (βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους). Αναφέρεται στη μεγάλη εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Χάρη Πάτση. 


Η Εμμανουέλα Κακαβιά είναι κάτοικος Αθηνών, έγγαμος με δύο παιδιά. Έχει παρακολουθήσει τρεις εργαστηριακές σχολές Βυζαντινής τέχνης από το 1996 έως και το 2002 καθώς και μαθήματα ελεύθερου σχεδίου για Α.Σ.Κ.Τ., στην οποία και εισήχθη το 2004 για να μην την τελειώσει ποτέ. Έχει κρατικό πτυχίο Σκηνοθεσίας και  σπουδάζει Ελληνικό πολιτισμό στο Ανοικτό πανεπιστήμιο της Κύπρου. Επαγγελματικά έχει δουλέψει κάποια χρόνια στην ΕΡΤ, φιλοτεχνεί εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας για ιδιώτες και εικονογραφεί παραμύθια για παιδιά και μεγάλους.  
 

Στοπι και φι!

Ο μικρός Καπνούλης είχε την ατυχία να γεννηθεί σε μία πόλη που όλοι οι κάτοικοι καπνίζουν, μία πόλη στην οποία τα πάνατ μυρίζουν πάρα πολύ άσχημα! Ένα πρωινό που μοιάζει να ξημερώνει σαν όλα τα άλλα θα ακολουθήσει τον χαρταετό του στα παιχνιδιαρικά στροβιβλίσματά του για να βρεθεί μπροστά σε μία έκπληξη! Δεν είναι σαν όλες οι πόλες σαν τη δίκη του, γκρίζες, ρυπαρές και κάκοσμες! Τις πόλεις τις φτιάχνουν οι άνθρωποι και όταν οι άνθρωποι έχουν μυαλό τότε και οι πόλεις είναι υγιείς! 

 

Τα συν και τα πλην.

Ένα παιδικό ανάγνωσμα για το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του. Το βιβλίο θέτει ξεκάθαρα το θέμα, το πρόβλημα και δίνει μια σωστή λύση στο τέλος της ιστορίας. H πολυπλοκότητα του κειμένου καταφέρνει να μιλήσει για καίρια ερωτήματα στους βιβλιόφιλους και να φέρει στην επιφάνεια πτυχές και προβληματισμούς που συνήθως οι σύγχρονοι λογοτέχνες δεν αγγίζουν-φοβούμενοι το διδακτισμό, τη μη εμπορικότητα και κυρίως πως πρέπει να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Στην τέχνη του λόγου και της αφήγησης ο δημιουργός πρέπει να «εκτεθεί» αλλιώς δεν θα μπορέσει να βρει κοινό κώδικα επικοινωνίας με τους αναγνώστες. Η τεμπελιά, η ζήλια, η οκνηρία, η μη σωστή ανατροφή των παιδιών είναι μερικά από τα επίπεδα στα οποία κινείται η πορεία του ήρωα Καπνούλη προς τη λύτρωση. Πάντοτε θα υπάρχουν παγίδες στη ζωή. Η πλάνη παραμονεύει σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να διαβάζουμε στα παιδιά μας και να συζητάμε θέματα που ξεφεύγουν από τον πλανήτη της φαντασίας. Θέματα σύγχρονα που θα τα συναντήσουν την αυριανή ημέρα. Η ευθύτητα του λόγου της συγγραφέως - κοινωνικής λειτουργού Σωτηρίας Κυρμανίδου την καθιστούν για εμάς διαμάντι παλαιάς κοπής. Κάθε παραμύθι της είναι ένα μικρό ταξίδι εμποτισμένο με αλήθειες και συμβουλές-από αυτές που θα έλεγε μια γιαγιά με σοφία χρόνων στα εγγόνια της. Λεξιλόγιο κατάλληλο, δομή τόσο άρτια ώστε αυτόματα να γίνεσαι εικονοπλάστης από αναγνώστης και ένα ερώτημα-παιχνίδι στην τελευταία σελίδα του πονήματος ζητά την απάντησή του από εσάς και σας προσκαλεί στην πιο λαμπερή γη του κόσμου: την αστραφτοχώρα! 

+ Η κεντρική φιγούρα και οι βασικοί ήρωες αποτυπώθηκαν τέλεια από την εικονογράφο Εμμανουέλα Κακαβιά η οποία συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις τεχνοτροπίες και τους πειραματισμούς της.

Θα μπορούσε το όλο εγχείρημα να ανέβει ένα σκαλοπάτι πιο πάνω αν το βιβλίο είχε λίγο πιο προσεγμένη γραφιστική επιμέλεια. 

 

Μια μικρή γεύση από τις εικόνες του παραμυθιού.
 

 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη