«ΝΤΡΙΙΙ…Ν»

2016-09-11 10:35

Αποτέλεσμα εικόνας για the first bell

«Γιαννάκη βγες από τη θάλασσα, Ελενίτσα, μην τρως τόσα παγωτά θα πονέσει η κοιλίτσα σου, έλα γρήγορα να σου βάλω αντηλιακό…» και αμέτρητες τέτοιες ατάκες, που κάθε μάνα που σέβεται τον εαυτό της έχει πει άπειρες φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα αργήσουν να ακουστούν ξανά μιας και το καλοκαιράκι μας αποχαιρετά και τη θέση του δίνει στο φθινόπωρο και αυτό σημαίνει έναρξη σχολείων, τέρμα οι διακοπές και άλλα τέτοια «ευχάριστα».

 Τώρα βέβαια κάποιος λιγότερο αισιόδοξος από εμένα θα έσπευδε να σπείρει τον πανικό και να πει: «όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν», αλλά εγώ αρνούμαι να σας κλέψω την επίγευση των καλοκαιρινών εμπειριών σας  και θα σας πω, αγαπημένοι μου, πως όταν τελειώνει κάτι ωραίο κάτι νέο έρχεται, ακόμη καλύτερο. Εσείς θα είστε αυτοί που θα αποφασίσετε αν το ποτήρι θα είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο.

Φαντάζομαι πως ένα από τα άγχη τον γονιών είναι το άκουσμα του κουδουνιού του σχολείου μιας και πρέπει να δώσουν έναν μικρό αγώνα με τα βλαστάρια τους, ώστε να επιστρέψουν στο πρόγραμμα που ακολουθούσαν μέχρι να ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές. Πρωινό ξύπνημα, διάβασμα, φροντιστήρια, γυμναστήρια… Εντάξει, το καταλαβαίνετε και εσείς πως όλες οι αλλαγές θέλουν τον χρόνο τους. Μη μου πει κανείς πως η επιστροφή στη δουλειά τον κάνει να πετάει από τη χαρά του!

Ωστόσο νιώθω την ανάγκη να στείλω ένα μήνυμα συμπαράστασης και όλη μου τη θετική ενέργεια σε όσους έχουν αγγελουδάκια που το Σεπτέμβρη θα πατήσουν για πρώτη φορά το ποδαράκι τους στο «μεγάλο σχολείο».

Αγαπημένοι μου, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο δύσκολα όσο εσείς δε θα μεταδίδετε το άγχος και τον πανικό σας στους μικρούς σας μπόμπιρες. Αντιθέτως φροντίστε να είστε όσο το δυνατό πιο ειλικρινείς για το τι πρόκειται να συναντήσουν στο δημοτικό και ενημερώστε τους για τις όποιες αλλαγές. Προσοχή στις υπερβολές! Τα παιδιά θα μυριστούν από μακριά αν κάνετε υπερπροσπάθεια να τους πείσετε για το ότι όλα μα όλα θα είναι υπέροχα εκεί!

Φυσικά δε θα ήταν καλό να περάσουμε και στο άλλο άκρο χρησιμοποιώντας φράσεις όπως: «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, θα έχεις υπερβολικές υποχρεώσεις…» και άλλα τέτοια άγχη σας μετουσιωμένα σε λεξούλες.

Καλό θα ήταν να γνωρίσουν και άλλα παιδάκια που θα είναι κι αυτά «πρωτάκια», ώστε την πρώτη ημέρα να νιώσουν οικεία στο χώρο του σχολείου.

Επίσης «χρησιμοποιήστε» για καλό σκοπό και πάντα με μέτρο τα σχολικά ψώνια. Αφήστε τα να επιλέξουν τα μολυβάκια, τις γόμες και τις τσαντούλες τους. Μπορεί η διακόσμηση των τετραδίων με κάποια χαριτωμένα αυτοκόλλητα να τα κάνει να μοιάζουν περισσότερο ελκυστικά μιας και ήταν συνηθισμένα στις χρωματιστές σελίδες των παραμυθιών. «Ντύστε» μαζί τα βιβλιαράκια τους εξηγώντας τους πόσο πολύτιμες γνώσεις κρύβουν στις σελίδες τους και πως έτσι θα τα προστατέψουν.

Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για μεγάλες αγκαλιές που θα ηρεμήσουν λιγάκι το φόβο τους, κάντε τα να νιώσουν ασφαλή μιας και θα είστε ο πρώτος άνθρωπος που θα αντικρύσουν έξω από το σχολείο σχολώντας και αφήστε τα να πετάξουν…

Καλή αρχή, αγαπημένοι μου, και καλή αντάμωση!

 

«Η πρώτη μέρα»

Τέλειωσαν πια τα παιχνίδια;

Τέρμα και οι σκανταλιές;

Το μεγάλο το σχολείο δεν αντέχει πια αυτές;

Μα τώρα που το σκέφτομαι ακόμη πιο καλά,

 μήπως θα είναι τέλεια η νέα μου χρονιά;

Καινούριοι φίλοι έρχονται,

καινούρια τα βιβλία,

καινούριοι  και οι δάσκαλοι,

καινούρια τα θρανία.

Το θάρρος μου, λοιπόν, μαζεύω όσο μπορώ,

δεν γκρινιάζω, ούτε κλαίω

μόνο ένα εγώ σου λέω:

«Επειδή είμαι μικρούλης

και φοβάμαι τις αλλαγές,

 όταν βγαίνω απ’  σχολείο,

 να είσαι κει άμα το θες.

Το χεράκι σου να νιώθω

 και το βλέμμα σου γλυκά,

την τσαντούλα να μου παίρνεις,

 είναι βλέπεις και βαριά!»

                                        Γ.Μ.

Υ.Γ. Αφιερωμένο στα «πρωτάκια» πασπαλισμένο με τις πιο γλυκές ευχές για μια υπέροχη σχολική χρονιά!

  

Για το BOOK TOUR, Μελίνα Γαβρή.

Πηγή εικόνας: Διαδίκτυο

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη