«Μη σβήσεις το φως» : Ο Τζέιμς Γουάν ξαναχτυπά…

2016-09-29 11:36

Οι τυπικές ιστορίες τρόμου στις σκοτεινές αίθουσες  μας τελείωσαν το 2004, όταν τις πήρε και τις σήκωσε ο άνεμος ανανέωσης που έφερε ο Τζέιμς Γουάν με το «Saw». Ένα cult διαμαντάκι, τόσο φρέσκο και ευφυές σεναριακά που σε υποχρεώνει να υποκλιθείς όσο κι αν το είδος σε απωθεί. Είναι τόσο στιβαρό, πανέξυπνο και σοκαριστικό το σενάριο (ολοφάνερες οι επιρροές από το «Seven») που σε παρασύρει στην σαδιστική του λογική για 90 λεπτά κι ας μην έχεις ίχνος διαστροφής μέσα σου… το λες επιτυχία!

Ανανεωτής των ταινιών τρόμου ο Τζέιμς Γουάν αλλά και Μίδας, αφού η πλειοψηφία των ταινιών με τις οποίες καταπιάνεται φέρνει κατοσταριές εκατομμυρίων  δολαρίων στα ταμεία παγκοσμίως. Το μυστικό θα επαναλάβω είναι στο σενάριο: μια πολύ καλή ιδέα κάθε φορά κι όλα παίρνουν το δρόμο τους! Οι απαιτήσεις για την εξέλιξη αυτής της χρυσοφόρας ιδέας μένουν κάθε φορά μετέωρες μεν, αλλά οι φαν του είδους τρέχουν κάθε φορά που θα εμφανιστεί ταινία του. Σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός ο Γουάν έχει βρει πλέον την συνταγή για να προκαλεί ανατριχίλες στους θεατές και στους τραπεζίτες που διαχειρίζονται τον λογαριασμό του!

Ishow

Οι λάτρεις του είδους πίνουν νερό στ’ όνομά του αφού ύστερα απ’ το «Saw» τους χάρισε το «Insidious», το «The Conjuring» και το «Annabelle» κι εκείνος τους αρμέγει κανονικότατα με τις κουραστικές κι ανούσιες συνέχειες κάθε φορά… αυτά συμβαίνουν στις αρρωστημένες σχέσεις! Το κοινότυπο «The Conjuring 2» για παράδειγμα πέρσι του απέφερε 318.000.000 δολάρια!! Έλα όμως που ο Γουάν ξέρει να βάζει στο παιχνίδι της συμμετοχής πάντα τους θεατές και μ’ εξαιρετική σκηνοθετική μαεστρία τους οδηγεί κάθε φορά σ’ ένα διαφορετικό παιχνίδι φόβου… τον λες και ταλεντάρα!!!

«Μη σβήσεις το φως»

Το λες και βγαλμένη από το στοκ του Γουάν, μιας και κρατάει τα ηνία της παραγωγής εδώ! Έχει ήδη φέρει στα ταμεία 146.000.000 δολάρια παγκοσμίως με ατού 3 - 4 δυνατά τινάγματα απ’ το κάθισμά σου δίχως να χρησιμοποιεί ένα βυτιοφόρο αίματος, αλλά μια ακόμα απόκοσμη άγρια φιγούρα που εμφανίζεται εδώ μόνο στο σκοτάδι. Δεν θα δείτε το «Babadook» , αλλά κάτι πιο light με χαμηλά λιπαρά πρωτοτυπίας. Κοινώς τα στοιχεία περί κατάθλιψης πιο πολύ εσύ κινδυνεύεις να τα εμφανίσεις μετά το πρώτο 10λεπτο παρά η πρωταγωνίστρια! Πάρε τουλάχιστον μεγάλο κουτί με ποπ-κορν αν σε τρώει… θα περάσει έστω η ώρα!!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη