«Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ»: Η αγάπη είναι το μόνο φάρμακο…

2018-02-03 12:27

Ο καθένας αναζητεί το κομμάτι που του λείπει, το άλλο του μισό, αναφέρει ο Πλάτωνας στο «Συμπόσιο» σε μια συζήτηση περί έρωτος που προκαλεί ο ποιητής Αγάθωνας. Από τότε έχουν γραφτεί χιλιάδες ποιήματα, τραγούδια, παραμύθια και σενάρια γύρω από την αξεπέραστη δύναμή του. Όταν έρθει μάλιστα η στιγμή να μετουσιωθεί σε αγάπη τότε η αναλγητική αξία του μετατρέπεται στο ισχυρότερο φάρμακο για οποιαδήποτε ασθένεια.

Dailynews

Αγνοώ αν η Ιλντικό Ελιέντι είχε στο μυαλό της τον Πλάτωνα όταν πήρε στα χέρια της αυτό το παραμυθένιο σενάριο δύο ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο όνειρο και το μετέφερε στην άγρια μοναχική και αποξενωμένη σύγχρονη εποχή. Η ουσία είναι ότι δύο αδερφές ψυχές συναντιούνται, ερωτεύονται και βιώνουν την ανυπέρβλητη αξία της αγάπης. Η καθαρότητα των αισθημάτων έχει κατακόκκινο χρώμα όπως εκείνο του αίματος που ρέει είτε μάταια στα πατώματα, είτε παφλάζοντας ουσιαστικά στα σώματα που μοιράζονται χάδια και βλέμματα, στοργή και τρυφερότητα στο ίδιο κρεβάτι. 

Οι ψυχές για να ξεγυμνωθούν θέλουν τον χρόνο τους και περνούν βασανιστικές εσωτερικές διαδικασίες και βράδια αξημέρωτα. Κάπως έτσι λειτουργεί και η ταινία, με αργούς ρυθμούς μεν, αλλά με ουσιαστικές στιγμές ξεδιπλώματος της ιστορίας με τις έντονες αντιθέσεις της σε πρώτο πλάνο, αλλά και των χαρακτήρων της που κάνουν την διαδρομή από το παγωμένο και αποστειρωμένο εργασιακό περιβάλλον στο ζεστό κι ελεύθερο σύμπαν του έρωτα, όπως τα ελάφια του ονείρου τους.

Η ψυχολόγος που τους εξετάζει οριακά δεν σκίζει τα πτυχία της, μιας και δεν μπορεί να εξηγήσει με ψυχαναλυτικούς όρους αυτό που συμβαίνει… λες και χωρούν η λογική ή οι κανόνες στον έρωτα! Θα ‘ναι πραγματικά κρίμα να μην δεις την πιο σπαρακτική και δραματική στιγμή της φετινής χρονιάς, όταν η πρωταγωνίστρια παραδίνεται στον πόνο της αγάπης που χάνεται μέσα απ’ τα χέρια της όπως το αίμα και την πιο τρυφερή όταν τα δύο χέρια των εραστών ενώνονται.

Υ.Γ.: Δεν πήρε τυχαία την Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο, ούτε μπήκε τυχαία στην πεντάδα για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία για λογαριασμό της Ουγγαρίας φέτος στα όσκαρ… δεν είσαι τυχερός όταν φτιάχνεις ένα κομψοτέχνημα, μάστορας είσαι!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη