«Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ»: Άψογο αισθητικά, άνευρο ουσιαστικά…

2018-02-21 19:37

Υπάρχουν εκατοντάδες παραμύθια που έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο κι έχουν αφήσει το στίγμα τους θετικά ή αρνητικά στην μνήμη μας. Εδώ έχουμε ένα τέλειο αισθητικά τέτοιο παραμύθι με ένα μεγάλο ελάττωμα… δεν έχει το μεγάλο σενάριο! Διότι ο Ντελ Τόρο είναι μεγάλος σκηνοθέτης κι όχι μεγάλος παραμυθάς…

Flicks

Αυτές τις μάταιες σκέψεις, τις γεμάτες απογοήτευση, έχω να τις κάνω απ’ την εποχή που περίμενα όλο αγωνία την τηλεοπτική έφοδο του Ντελ Τόρο στην μικρή οθόνη, με το επίσης κατά το ήμισυ δικό του «The Strain». Τότες μαράθηκα, τώρα μαγκώθηκα… τελειώνει η ταινία και ένοιωθα ημιτελής, σε μια ταινία που μιλάει για τον έρωτα και ολοκληρώνεται με μια μαγική σκηνή κι ένα πανέμορφο ποίημα. Μα πώς γίνεται;… Είπαμε, δεν είναι ένα σπουδαίο παραμύθι, απλά πράγματα!

Ο πιο αδαής σινεφίλ θα θαυμάσει την αρτιότητα σε φωτογραφία, σκηνικά, κουστούμια και την άψογη κυρίως σκηνοθεσία… όλα είναι μελετημένα και στημένα στην εντέλεια για να προκαλέσουν τα πιο ευμενή σχόλια από τον πιο αυστηρό κριτή και το πετυχαίνουν δικαίως. Υπάρχουν στιγμές που προσπαθείς να ρουφήξεις κάτι απ’ την μαγεία ή να στροβιλιστείς στ’ όνειρο των περιθωριακών ηρώων. Αν μετρήσεις όμως τις στιγμές που νοιώθεις καθηλωμένος ως απλός θεατής είναι περισσότερες κι αυτό δεν το λες καλό σ’ ένα ερωτικό παραμύθι. Αν θες με το στανιό να πείσεις τον εαυτό σου ότι ήσουν απογειωμένος 2 ώρες κι όχι 15 λεπτά, είναι δικό σου θέμα…

Ο Ντελ Τόρο έχει εξαιρετικές ιδέες και ένα εξίσου εξαιρετικό ταλέντο να τις αποτυπώνει στις ταινίες του. Όμως δεν φτάνουν μόνο οι καλές ιδέες, οι σπουδαίοι συνεργάτες και οι σπουδαίοι ηθοποιοί. Είναι σαν να σου σερβίρουν ένα υπέροχο γκουρμέ δείπνο, με πανέμορφα αισθητικά πιάτα που γαργάλισαν επίσης τον ουρανίσκο σου, αλλά στην επιστροφή για το σπίτι σταμάτησες στην καντίνα της γειτονιάς, γιατί ένοιωσες ένα κενό στο στομαχάκι σου! Υπάρχουν κι όμορφες τέτοιες εμπειρίες που δεν τις χαρακτηρίζεις αξέχαστες!! Κάπως έτσι θα σου μείνει κι αυτή η ταινία… όμορφη ως ανάμνηση, αλλά όχι αξέχαστη!

Υ.Γ.: Ναι, το όσκαρ σκηνοθεσίας θα το πάρει δικαίως… εκείνο της ταινίας όμως μόνο με γκολ οφσάιντ!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος. 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη