Γνωρίστε τη Μελίνα Τούντα

2017-10-25 18:38

Η Μελίνα Τούντα κουβεντιάζει στο BOOK TOUR με τον Θεοφάνη Θεοφάνους.

Σύντομο βιογραφικό

Η Μελίνα Τούντα γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας και ιδιοκτήτρια φροντιστηρίων ξένων γλωσσών σε περιοχές της Αττικής. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Εργογραφία

(2017) Η αγάπη δεν πονάει, Εκδόσεις Πνοή
(2012) Έτσι κι αλλιώς ... καλημέρα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2010) Μια αγάπη δυο ζωές, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2009) Το πεντάγραμμο του πάθους, Βασιλείου Γεώργιος
(2005) Ζητείται μια δεύτερη ευκαιρία, Βασιλείου Γεώργιος

 

Ενότητα 1η: Εκ των έσω

Ποια παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Είναι πολλές κι όμορφες οι αναμνήσεις μου από την παιδική ηλικία όπως η πρώτη φορά που κολύμπησα στην απέραντη θάλασσα, οι φίλοι μου και τα ατελείωτα παιχνίδια μας, η αγάπη για τη γνώση που μου είχαν εμφυσήσει οι γονείς μου. Θυμάμαι ακόμα πολύ έντονα την «αγωνία» μου να μεταφέρω στο χαρτί αυτά που φανταζόμουν και που προσπαθούσα να έχουν μεταξύ τους κάποια συνοχή, δίχως ωστόσο να καταλαβαίνω αυτή την εσωτερική ανάγκη που με ωθούσε να το πράξω.     

Και ως ενήλικη; Τι είναι αυτό που συχνά πυκνά ανασύρετε στη μνήμη σας και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον;

Τη σκηνή με τον πατέρα μου να περιμένει τα μεσημέρια να επιστρέψω από το σχολείο για να με συμβουλεύει μέσα από εκτενείς συζητήσεις στη διάρκεια του γεύματος. Εκείνος μεταξύ άλλων μου έμαθε πως δεν έχει σημασία τι (!) θα πεις αλλά ο τρόπος που θα το πεις, αρκεί να κάνεις τη σωστή επιλογή των λέξεων!  Μου έδειξε επίσης τη δύναμη της θέλησης που όλοι έχουμε γιατί κάθε άνθρωπος όταν θέλει μπορεί.  Η δε μητέρα μου συμπλήρωνε πάνω σε αυτό: Δεν υπάρχει δεν μπορώ. Υπάρχει δε θέλω!  

 

Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Με τους δικούς μου ανθρώπους. Νιώθω πολύ τυχερή που είμαι μέλος μιας πολύ δεμένης οικογένειας. Όταν είμαι σε διαδικασία γραφής τη μοιράζομαι με όποιον δικό μου βρίσκεται εκείνη τη στιγμή μαζί μου. Στην περίπτωση που είμαι μόνη μου, τη μοιράζομαι με κάποιον από τους οικείους μου μέσω τηλεφώνου. Μου αρέσει να τους διαβάζω κάθε κείμενο που τελειώνω και να βολιδοσκοπώ τις αντιδράσεις τους. Είναι οι αυστηροί κριτές μου.                                                                                                                  

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους πειρασμούς στη ζωή μας έχει μεγάλη σχέση με την αγωγή που έχουμε πάρει κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικία. Αν δεν έχουμε μεγαλώσει με κανόνες δεν είναι εύκολο να έχουμε ασπίδες στην ενήλικη ζωή μας. Οι ασπίδες προστασίας μας είναι απόρροια της διαπαιδαγώγησης και της παιδείας που «κτίζεται» μέρα με τη μέρα.

 

Τι σας προσγειώνει απότομα;

Σε προσωπικό επίπεδο από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζω σε δυο κόσμους ταυτόχρονα. Δεν είναι πάντα εύκολη η προσαρμογή από τον φανταστικό κόσμο στον αληθινό και πολλές φορές η επαναφορά μου στην πραγματικότητα γίνεται ακαριαία και δεν είναι πάντα ευχάριστη. Σε κοινωνικό επίπεδο με προσγειώνει απότομα η υποκρισία και το ψέμα. 

                                                                                                    

 Δώστε μου ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα.

Η αίσθηση της ύπαρξής του και η διάθεση δημιουργίας σε οποιοδήποτε επίπεδο είναι δυο πολύ  καλοί  λόγοι  για να αγαπήσει κάποιος τη μέρα.

 

Σε ποια εποχή συναντάμε την αληθινή Μελίνα, όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή); 

Εκτός των κοινωνικών «πρέπει», στην καθημερινότητά μου και με τους δικούς μου ανθρώπους πάντα! Δεν κάνω κάτι γιατί έτσι οφείλω να πράξω, δε νιώθω κάτι γιατί έτσι επιβάλλεται, δεν σκέφτομαι κάτι γιατί έτσι είθισται.     

 

Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Πιστεύω ο έρωτας. Όταν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος σε συναισθηματικό επίπεδο δεν μπορεί να αποδώσει στα υπόλοιπα.

 

Ενότητα 2η: H τέχνη της γραφής

Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει περισσότερο;

Ο πεζός λόγος και η ποίηση με συναρπάζουν ιδιαίτερα θα έλεγα. 

 

Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;

Δεν θα έμπαινα ποτέ σε τέτοια διαδικασία γιατί θεωρώ πως διαπράττω ιεροσυλία αν  έστω και με τη σκέψη μου διαφοροποιήσω το γραφτό της μοίρας των ηρώων άλλου συγγραφέα. Όσον αφορά τους δικούς μου βρίσκω μαγικό όταν επεμβαίνω στις ζωές τους και να τους καθοδηγώ σύμφωνα με τις δικές μου προσδοκίες.   

 

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;         

Χρειάζονται και οι δυο. Τις περισσότερες φορές η φαντασία μου οργιάζει σε λάθος τόπο και λάθος στιγμή και θα πρέπει οπωσδήποτε να τη μεταφέρω οπουδήποτε για να μην χάσω όσα κατακλύζουν αβίαστα τη σκέψη μου. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορώ να την τιθασεύσω γιατί λειτουργεί αυτόματα.

 

Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε το χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Δεν επιλέγω κάτι. Αφήνω απλώς τη φαντασία μου να απογειωθεί. Δεν έχω προτιμήσεις τέτοιου τύπου. Έχω μόνο επιθυμία και ταυτόχρονα αγωνία να ολοκληρώσω τη σκέψη μου και να την αποτυπώσω οπουδήποτε με οποιοδήποτε τρόπο για να τη «σώσω». Αρκεί να την αποτυπώσω... Ακόμα και σε χαρτοπετσέτα ή σε υφασμάτινη πετσέτα εστιατορίου. Κι αν δεν έχω ούτε στυλό, ζητάω ευγενικά από τους διπλανούς μου. Πάντα βρίσκω!   

 

Ας π(ι)ούμεμαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

Dum spriro spero! του αρχαίου Λατίνου συγγραφέα Κικέρωνα. Όσο ζω ελπίζω…. Γιατί αφού αναπνέω ζω κι αφού ζω ελπίζω!

 

Ενότητα 3η: Μια φράση ασυμπλήρωτη

(Ένα μικρό λογοπαίγνιο με αφορμή τον τίτλο βιβλίου «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του  Δρ. Φελίτσε Λεονάρντο Μπουσκάλια)

Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να ελπίζεις πως… θα αδράξεις τη μέρα επιθυμώντας να σου χαριστεί κι άλλη για να συνεχίσεις ό,τι κάνεις.  

 

Υ.Γ.: Οι ταινίες κρύβουν μέσα στη συντομία τους μεγαλειώδεις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχει κάποια την οποία, από πλευράς σεναρίου, μας παροτρύνετε να δούμε;

Επειδή μου αρέσουν τα πολιτικά θρίλερ θα πρότεινα την ταινία «Επιχείρηση Argo» που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας το 2013 και είναι βασισμένη κατά κάποιο τρόπο στις εμπειρίες του πρώην πράκτορα της CIA Tony Mentez τον οποίον υποδύεται ο Ben Affleck. 

 

Έκθεση εικόνων

Ζητείται μια δεύτερη ευκαιρία Το πεντάγραμμο του πάθους

Μια αγάπη δυο ζωές Έτσι κι αλλιώς ... καλημέρα

 

Το τελευταίο λογοτεχνικό της εγχείρημα 

κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΝΟΗ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο "Η αγάπη δεν πονάει".

Η Μαρία Βαγενά υιοθετήθηκε στην τρυφερή ηλικία των δύο χρόνων. Μεγαλώνοντας σ’ ένα πολύ αυστηρό περιβάλλον ονειρευόταν να αποκτήσει κάποτε δική της οικογένεια και να δώσει στα παιδιά της την αγάπη, τη θαλπωρή και την ασφάλεια που η ίδια δεν είχε νιώσει ποτέ. Ύστερα από περιπλανήσεις και ατυχείς σχέσεις πίστεψε πως βρήκε τον άνθρωπο που θα της πρόσφερε όσα είχε στερηθεί. Αλλά είχε κάνει λάθος για άλλη μια φορά. Το χαμόγελο αντικαταστάθηκε σύντομα από το κλάμα και το χάδι από την κάθε μορφής βία. Οι στιγμές που έζησε είναι βγαλμένες από ταινία τρόμου, αλλά δυστυχώς, η ιστορία αυτή είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Το νέο μυθιστόρημα της Μελίνας Τούντα διαβάζεται με κομμένη την ανάσα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα και καθηλώνει με τις συνεχείς ανατροπές του…

Αποκτήστε το άμεσα: 

www.ekdoseispnoi.gr/index.php/el/books-gr/mythistorima/h-agapi-den-ponaei

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη