Γνωρίστε τη Φυτούλα Βακανά

2017-04-18 16:07

Η Φυτούλα Βακανά κουβεντιάζει στο BOOK TOUR με τον Θεοφάνη Θεοφάνους. 

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Λεμεσό. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στον κλάδο Επιστήμες της Αγωγής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στον κλάδοτ ης Εκπαιδευτικής Διοίκησης. Εργάζεται στη Δημοτική Εκπαίδευση.

Το βιβλίο  «Κωδικός  Π.Α.Ρ.Ε.Α- Μυστήριο στο σχολείο», που έγραψε μαζί με την Ανθή Πειραία, βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας (2008). Το παραμύθι της «Η Ονειρεμένη Πολιτεία» κέρδισε το τρίτο βραβείο σε διαγωνισμό της UNESCO (2009). Το θεατρικό της «Όμορφο σαν…παραμύθι» κέρδισε έπαινο στο Διαγωνισμό Συγγραφής για την Παιδική Σκηνή του Θ.Ο.Κ. (Δεκέμβριος 2010).Το βιβλίο που συνέγραψε με την Σάντρα Ελευθερίου «Από την πόλη έρχομαι ...» (2011) πήρε το πρώτο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου και εκδόθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Ήταν στη βραχεία λίστα για Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας. Το βιβλίο «Κωδικός  Π.Α.Ρ.Ε.Α- Το Μυστήριο της Παράξενης Βροχής» που συνέγραψε μαζί με την Ανθή Πειραία (Εκδόσεις Πατάκη, 2014) συμπεριλήφθηκε στη Βραχεία Λίστα για Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους. To θεατρικό της «Αποστολή: Άγιος Βασίλης» κέρδισε το Α΄ Βραβείο στον ετήσιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του ΚΣΠΝΒ και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου (2014).

 

Περισσότερα για τους ήρωες των βιβλίων της συγγραφέως θα βρείτε στα ιστολόγια:  kodikos.blogspot.gr/ και apotinpolierhome.blogspot.gr/

 

Ενότητα 1η: Εκ των έσω

Ποια παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Κάθε αρχή σχολικών διακοπών με πήγαινε ο πατέρας μου στο μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της πόλης (που δεν υπάρχει πια) και εκεί χανόμουν μέσα στους διαδρόμους με τις ώρες. Όταν κατέληγα στις επιλογές μου, τα βιβλία έμπαιναν σε άσπρο χάρτινο φάκελο και εγώ έβγαινα κρατώντας τα αγκαλιά και ανυπομονώντας να φτάσω στο σπίτι για να αρχίσει το ταξίδι!

 

Και ως ενήλικη; Τι είναι αυτό που συχνά πυκνά ανασύρετε στη μνήμη σας και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον;

Τους αγαπημένους μου, τις όμορφες στιγμές, τα τραγούδια που μου κράτησαν παρέα, μοναδικές εικόνες από τα ταξίδια μου, τα μικρά και τα μεγάλα που κατόρθωσα…

 

Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Είμαι τυχερή να έχω ένα δίκτυο καλών και αληθινών φίλων που είναι πάντα ένα τηλεφώνημα ή ένα γραπτό μήνυμα μακριά. Πρόθυμοι να ακούσουν, να μοιραστούν, να συμβουλέψουν…

 

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Υπάρχουν και πειρασμοί που μας ξεβολεύουν από τη ρουτίνα μας και μας σπρώχνουν να ακολουθήσουμε νέες διαδρομές, να αφήσουμε για λίγο την ασφάλεια μας και να δοκιμαστούμε σε καινούρια, διαφορετικά πράγματα.

 

Τι σας προσγειώνει απότομα;

Τα Δελτία Ειδήσεων, γι΄ αυτό τα αποφεύγω!                                

 

Δώστε μου ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα.

Αν της χαμογελάσεις, θα σου χαμογελάσει κι αυτή!

 

Σε ποια εποχή συναντάμε την αληθινή Φυτούλα, όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή); 

Αχ! Στα ταξίδια! Εκεί παρατηρώ πιο προσεχτικά, γεύομαι πιο έντονα, ζω κάθε στιγμή!

 

Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Να έχεις να επιδείξεις οικογένεια και φίλους αγαπημένους, οι οποίοι σε θεωρούν υπέροχο κι ας γνωρίζουν κάθε σου ελάττωμα και αδυναμία.

 

Ενότητα 2η: H τέχνη της γραφής

Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει περισσότερο;

Αγαπώ ιδιαίτερα την παιδική και νεανική λογοτεχνία. Εξακολουθώ να διαβάζω φανατικά αυτό το είδος και ας μην ανήκω πια ηλικιακά στο κοινό της. Λατρεύω τα παραμύθια με υπέροχη εικονογράφηση που έρχεται να υπογραμμίσει ένα ευφυές κείμενο, το οποίο χρειάζεται να είναι σύντομο και απλό, αλλά ποτέ πρόχειρο και απλοϊκό.

Άλλωστε το ποιοτικό, αξιόλογο παιδικό βιβλίο θα οδηγήσει το παιδί σε μια σχέση αγάπης με το διάβασμα που θα κρατήσει όλη του τη ζωή.

 

Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;

Ο συγγραφέας αποφασίζει εκείνος και μόνο εκείνος το πεπρωμένο του ήρωα του για να εξυπηρετήσει ένα σκοπό, άρα δεν θα… Μια στιγμή! Μπορώ να αλλάξω την απάντηση; Τον Άλμπους Ντάμπλντορ! Θα τον άφηνα να ζήσει μέχρι τα βαθιά γεράματα και να κάθεται στην πρώτη σειρά στο γάμο του Χάρι Πότερ για να τον καμαρώνει!

 

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;

Πειθαρχία, πειθαρχία, πειθαρχία! Ο επίδοξος συγγραφέας πρέπει να τηρεί το καθημερινό του ραντεβού με τον υπολογιστή (ή το μολύβι και το χαρτί). Μόνο έτσι, θα κοπιάσει και η έμπνευση να του κρατήσει συντροφιά.                                                                                        

 

Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε το χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Σίγουρα στο μεγαλύτερο μέρος της συγγραφικής διαδικασίας χρησιμοποιώ τον υπολογιστή. Είναι όμως και κάποιες φορές που κρατώ βιαστικές σημειώσεις μέσα σε ένα σημειωματάριο ή στην άδεια σελίδα πίσω από ένα διαφημιστικό φυλλάδιο ή ακόμα και σε μύρια ποικιλόχρωμα post-it!

 

Ας π(ι)ούμεμαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

“Eίχα μια βάρκα με κουπιά, έχω ταξίδια τώρα πια…» της υπέροχης Λίνας Νικολακοπούλου. Τι όμορφη κουβέντα να πεις κάπου εκεί στην ώριμη ηλικία! Αλλά και του Οδυσσέα Ιωάννου: «Ξέρει αν μπορούσε θα ΄κανε μία από τα ίδια, όμως τι νόημα έχει το όνειρο χωρίς μικρές νοθείες;» Τα χει πει ωραία και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος: «Άλλη μια χρονιά που τα μικρά είναι τα πιο σημαντικά!» Σταματήστε με γιατί τα στιχάκια τα συλλέγω μανιωδώς και μπορώ να σας παραθέτω μέχρι αύριο και μεθαύριο…

 

Ενότητα 3η: Μια φράση ασυμπλήρωτη

(Ένα μικρό λογοπαίγνιο με αφορμή τον τίτλο βιβλίου «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του  Δρ. Φελίτσε Λεονάρντο Μπουσκάλια)

Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να ελπίζεις πως… κάθε μέρα γίνεσαι ολοένα και περισσότερο αυτός που γεννήθηκες για να γίνεις.

 

Υ.Γ. Οι ταινίες κρύβουν μέσα στη συντομία τους μεγαλειώδεις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχει κάποια την οποία, από πλευράς σεναρίου, μας παροτρύνετε να δούμε;

Tην «Κλέφτρα των Βιβλίων». Διάβασα πρώτα το βιβλίο και μαγεύτηκα! Την συστήνω ανεπιφύλακτα!

 

Έκθεση εικόνων

Αποτέλεσμα εικόνας για Από την πόλη έρχομαι ...» ελευθερίου βακανά

 

Το τελευταίο λογοτεχνικό της εγχείρημα.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο "ΚΩΔΙΚΟΣ: Π.Α.Ρ.Ε.Α."

Mια μυστηριώδης πυρκαγιά στο σχολείο. Ένας ύποπτος που υποστηρίζει ότι είναι αθώος. Μια «αληθομηχανή» που ανατρέπει πολλά. Τέσσερις φίλοι αποφασισμένοι να βρουν τον πραγματικό ένοχο.Αγωνία, εκπλήξεις και απροσδόκητα ευρήματα μετατρέπουν την αποστολή τους σε μια αξέχαστη περιπέτεια.

 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=694894

 

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη