Ελένη Φουρνάρου-Microαστές, εκδόσεις Vakxikon.gr

2015-07-14 11:50

Ελένη Φουρνάρου-Microαστές, εκδόσεις Vakxikon.gr

Υπόθεση: (από το οπισθόφυλλο)

Μια παρέα ανθρώπων γύρω στα τριάντα ζουν και κινούνται στα Εξάρχεια και τα πέριξ τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Στο επίκεντρο η Ιωάννα, η Κάτια και η Δέσποινα, φίλες από τα φοιτητικά τους χρόνια. Πίνουν καφέδες και ποτά συζητώντας πρωτίστως τα ερωτικά τους και ό,τι άλλο ελαφρύ ή βαρύτερο προκύψει. Ώσπου στη ζωή τους εμπλέκονται αναπάντεχα μια διεθνής τρομοκρατική οργάνωση, η ελληνική αστυνομία, οι μυστικές υπηρεσίες και, φυσικά, η οικονομική κρίση. Οι αντοχές τους δοκιμάζονται, οι φιλίες επίσης και τα προσωπικά τους αφηγήματα υπονομεύονται από την αναπόφευκτη πραγματικότητα. Μια ιστορία ενηλικίωσης στη δύσκολη Αθήνα των προηγούμενων δέκα χρόνων. Μια ιστορία για τις Ελληνίδες υποψιασμένες μικροαστές. Με έρωτες, φιλίες, πολύ γέλιο και λίγη τροφή για σκέψη καθώς μεγαλώνουμε.

 

«Ένας κανονικός άνθρωπος είσαι. Σαν κι εμένα. Σαν τους φίλους μου. Σαν όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους... Δεν είσαι κάτι ξεχωριστό. Ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω σου. Κι αναπόφευκτα, το  παντοδύναμο Σύμπαν αγνοεί την ταπεινή ύπαρξή σου. Στα παπάρια του, μωρό μου».

Σε αυτό το ύφος, γεμάτο χιούμορ και σαρκασμό, η Ελένη Φουρνάρου φτιάχνει το τέλειο  καλοκαιρινό βιβλίο, απαραίτητο αξεσουάρ για την παραλία (μαζί με το αντηλιακό, εννοείται). H  κα Φουρνάρου, δροσερή και κεφάτη, σκαρώνει μιά υπέροχη ιστορία τριών φιλενάδων, όπου αναλύονται τα πάντα όλα, από σχέσεις μέχρι ρυτίδες, επιτηδευμένα ανάλαφρα και με τους απαιτούμενους διακριτικούς υπαινιγμούς προς τα κακώς κείμενα, χωρίς να χάνει όμως ούτε στιγμή  το  μπρίο και τη ζωντάνια της.

"Aμ ο έρωτας; πού συναντάς το ένα φρικιό μετά το άλλο, με παραξενιές, ιδιοτροπίες, μια πηχτή βλακεία που αιωρείται και σε ξενερώνει, ή θα τα πηγαίνετε καλά στο σεξ και θα αλληλοσπαράζεστε σε ολα τα υπόλοιπα ή που θα έχεις βρει την αδελφή ψυχή αλλά η λιμπιντό σου δεν το έχει καταλάβει"

Θυμίζοντας κάτι από Sex and the city, αλλά  στην ελληνική εκδοχή, αναπτύσσει εξίσου τις τρεις ηρωίδες (τέσσερις στην πραγματικότητα αν μετρήσεις και  την σοφή γκαρσόνα που ναι μεν είναι κομπάρσα αλλά δίνει θεiκές ατάκες), εξυμνεί την γυναικεία φιλία και σε κάνει να ξεχνάς σκοτούρες, δημοψηφίσματα και μνημόνια.

«Μα τι χρειάζεται το μυαλό σ΄ ένα ευτυχισμένο κορμί», αναφωνεί η επιπόλαιη (χμμ ίσως όχι και τόσο επιπόλαιη) Ιωάννα, η οποία μέσα από τους αποτυχημένους έρωτές της καταφέρνει να διδαχθεί από τα λάθη της, να σταθεί όρθια και να βρει την ευτυχία, κοροϊδεύοντας τη μικροαστική της νοοτροπία, αλλά καταβάθος απολαμβάνοντάς την, κι αποδεχόμενη τις ήττες και τις νίκες της ζωής με γλύκα και γέλιο.

‘Ενα πραγματικά όμορφο, γυναικείο  μυθιστόρημα, που δεν απευθύνεται όμως  αποκλειστικά και  μόνο στις γυναίκες και σίγουρα θα σας κάνει καλή παρέα στην θάλασσα.

 

Περισσότερα για το βιβλίο και την ίδια τη συγγραφέα θα βρείτε στον κόμβο της Βιβλιονέτ: 

goo.gl/K9gOGV

 

Για το BOOK TOUR, Εύα Γ. Χαραλαμποπούλου.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη