«Χάνω τον καλύτερό μου φίλο»

2018-10-09 14:22

Απώλεια το σημερινό θέμα που θέλω να μοιραστώ μαζί σας, αγαπημένοι μου, αλλά όχι με την έννοια που συνήθως μας οδηγεί η λέξη, σε αυτή του θανάτου. Η απώλεια ενός καλού φίλου λόγω μετακόμισης σε άλλη πόλη ή ακόμη και σε άλλη χώρα, τώρα πια στις μέρες μας, μπορεί για μας να είναι μια αρκετά δύσκολη κατάσταση ωστόσο διαχειρίσιμη όχι όμως και για τα μικρά μας αγγελούδια που χάνοντας έναν φίλο από κοντά τους, χάνουν την παρεούλα τους και ότι μπορεί να σημαίνει για εκείνα ο καλύτερός τους φίλος, συμπόνια, κατανόηση, συντροφιά και ένα… «όμορφο κουτί αναμνήσεων»!

Εκτός από την αίσθηση της απώλειας το μικρό σας μπορεί να αγωνιά και τι θα απογίνει τώρα χωρίς τον καλύτερό του φίλο, πώς θα είναι τα παιχνίδια χωρίς εκείνον και αν θα μπορέσει να ξαναβρεί καινούριους φίλους. Τα συναισθήματα αυτά σκεφτείτε πόσο γιγαντώνονται στα παιδιά ειδικά όταν πρόκειται για φιλίες που μετράνε χρόνια! Η μοναξιά αρχίζει να γίνεται πλέον το κυρίαρχο συναίσθημά τους και κάπου εκεί με γρήγορες κινήσεις πρέπει να εμφανιστεί η μαμά και ο μπαμπάς σαν άλλοι σούπερμαν και με μια τους αγκαλιά και μια τους κουβέντα να καταφέρουν να διαλύσουν το σύννεφο αυτό που έχει καλύψει  τη χαρά του παιδιού τους.

Είναι η ευκαιρία σας, αγαπημένοι μου, να τους μιλήσετε για την αξία της επικοινωνίας, της διατήρησης της επαφής και φυσικά να τους τονίσετε πως η αξία της φιλίας είναι βαθιά χαραγμένη στην ψυχούλα τους και στις αναμνήσεις που τους χάρισε αυτό το παιδάκι και δε θα χάσει ποτέ από την όποια απόσταση υπάρχει μεταξύ τους.

Εξηγήστε του τους λόγους που χρειάστηκε ο φίλος του να μετακομίσει με την οικογένειά του. Πως έπρεπε να γίνει για το καλό του και να ζήσει καλύτερα στον νέο του προορισμό. Επειδή στη σημερινή εποχή ο πιο συνηθισμένος λόγος μετακίνησης μιας οικογένειας είναι η εύρεση εργασίας, συζητήστε μαζί του τις δυσκολίες που πιθανά αντιμετώπιζε η οικογένεια του καλύτερού τους φίλου.

Μιλήστε για μια δική σας πιθανά παρόμοια εμπειρία και πείτε τους τρόπους που σας βοήθησαν να διατηρήσετε επικοινωνία με τον φίλο σας που μετακόμισε μακριά σας. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει τέτοια εμπειρία στη ζωή σας ανακαλύψτε τρόπους μαζί με το αγγελούδι σας, όπως κάρτες, γράμματα, διαδικτυακές «συναντήσεις» και δείξτε του πόσο μπορεί να μειωθεί με αυτό τον τρόπο η όποια απόσταση.

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τους γονείς του άλλου παιδιού και να οργανώστε μία συνάντηση αποχαιρετισμού που θα την θυμούνται σε όλη τους τη ζωούλα!

Επιπλέον μπορείτε να του υποσχεθείτε, εφόσον βέβαια αυτό είναι εφικτό λόγω απόστασης, μία συνάντηση λίγο καιρό μετά ή ακόμη και κοινές διακοπές ή και φιλοξενία της οικογένειας σε κάποιες από τις διακοπές, αλλά φροντίστε να φανείτε συνεπείς στην υπόσχεσή σας!

Τέλος, αγαπημένοι μου, κάντε του τη μεγαλύτερη και την πιο ζεστή σας αγκαλιά έτσι για να κρατήσετε για λίγο τους φόβους του μακριά, να γλυκάνει λίγο ο πόνος… κι εκεί που το κρατάτε τρυφερά πείτε του πόσο περήφανοι είστε για εκείνο που αν και τόσο μικρό ξέρει να αγαπάει βαθιά και να έχει τόσο ειλικρινή και γλυκά συναισθήματα για τον φίλο του.

Και μην ξεχνάτε πως ένας φίλος είτε είσαι μικρό είτε λίγο μεγαλύτερο παιδί είναι σαν βάλσαμο που γιατρεύει τις πληγές μας, πολλαπλασιάζει τις χαρές και μας προικίζει με θύμισες που ούτε καν ο χρόνος μπορεί να πάρει μαζί του, γιατί είναι καλά κρατημένες σε ένα μέρος που κανείς δεν μπορεί να μας κλέψει, στην καρδούλα μας!

Καλή αντάμωση!

 

Y.Γ: Αφιερωμένο στην γλυκιά Αναστασία, που αποχωρίστηκε λίγο καιρό πριν την φίλη της…

 

«Φεύγει ένας φίλος»

Αχ εσείς οι μεγάλοι

δεν καταλαβαίνετε μου φαίνεται πολλά,

σας λέω μου πονάει η καρδιά.

Με ποιον θα τρέχω για παιχνίδι;

 σε ποιον θα λέω μυστικά;

ποιος θα πλημμυρίζει το δωμάτιο

με τρανταχτά χαχανητά;

Χάνω τον φίλο μου σας λέω,

 τον φίλο τον καλό,

 μαζί του εγώ μεγάλωσα,

πολύ τον αγαπώ.

 

 Μα τώρα που το σκέφτομαι κι εγώ

σα να ‘μουνα μεγάλος,

 θα είναι πάντα εκεί σιμά

 όπου είναι κι η καρδιά.

Στη σκέψη μου θα κλείσω αστεία, χωρατά

 αγάπη θα του στέλνω

 και δυο γλυκά φιλιά!

                                                        Γ.Μ.

 

Για το BOOK TOUR, Γαβρή Μελίνα.

Πηγή εικόνας: Διαδίκτυο

 

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη