(2017) Το πέταγμα της μέλισσας, Παρρησία

2018-05-25 16:32

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

 

Το πέταγμα της μέλισσας

Συγγραφή: Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη

Εικονογράφηση: Πέρσα Ζαχαριά

Παρρησία, 2017

36 σελίδες
ISBN 9789606962516

Τιμή € 9,00

 

 Τελειώνοντας τούτο το παραμύθι, ανακάλυψα πως η ηρωίδα του η Μέλια κι εγώ έχουμε πολλά κοινά. Κι οι δυο γεννηθήκαμε στην Κυψέλη. Τρελαινόμαστε για βόλτες σε λιβάδια, βουνά, άγνωστες πολιτείες, φανταστικούς πλανήτες. Μεθάμε από τ΄ αρώματα των λουλουδιών και χορεύουμε ζουζουνίζοντας στον αέρα. Πιάνουμε κουβέντα με βατράχους, λιοντάρια, καρχαρίες, αράχνες, γαϊδουράκια, λύκους, τρυπώνοντας παντού! Στα πιο απόθανα μέρη την απρόσμενη στιγμή. Κι όταν φτάσει στ΄ αυτιά μας η μουσική από το "Πέταγμα της μέλισσας" που έγραψε ο Ρώσος συνθέτης Νικολάι Αντρέγιεβιτς Ρίμσκι -Κόρσακοφ (1844-1908) για την όπορά του "Η ιστορία του τσάρου Σαλτάν", μαγευόμαστε πραγματικά. Η Μέλια γιατί φαντάζεται πως ακούει τις μέλισσες φιλενάδες να τη φωνάζουν κι εγώ ονειρεύομαι πως ακούω τις φωνούλες των παιιών να χοροπηδούν γύρω μου και να μου λένε τα μικρά και μεγάλα μυστικά τους. Ελπίζω Το πέταγμα της μέλισσας να κάνει όσους το διαβάσουν, μικρούς και μεγάλους, να πετάξουν μακριά και να φτιάξουν το δικό τους γλυκό, μελένιο όνειρο.

 

Όποιος θέλει να μοιραστεί  μαζί μου το όνειρό του μπορεί να μου γράψει στο enail: ikyritsitzioti@gmail.com

 

Η Πέρσα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία στο μικρό Ναύπλιο και ζωγραφική στο μεγάλο Λονδίνο. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Λονδίνο και στην Αθήνα, όπου ζει και δουλεύει ως ζωγράφος-εικονογράφος και διδάσκει ζωγραφική και θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά. Έχει κάνει την εικονογράφηση στο παραμύθι "Πολυξένη" της Στέλλας Μιχαηλίδου το οποίο βραβεύτηκε για το κείμενο και την εικονογράφησή του από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

 

Στο πι και φι!

Τι γίνεται όταν η Μέλια, μια σκανταλιάρα μέλισσα, αποφασίζει να το σκάσει από την κυψέλη της;
Μα τι άλλο; Μπλέκεται σε μπελάδες!
Αστείες περιπέτειες, που θα ζήσετε κι εσείς αν πετάξετε μαζί της από λουλούδι σε λουλούδι! Από καπέλο σε καπέλο! Από μύτη σε μύτη!
Μια παραμυθένια, γλυκιά ιστορία για τις ΜΕΛΙΣΣΕΣ και το ΜΕΛΙ, γεμάτη ζουζουνίσματα και βόλτες στην εξοχή.
Η ηρωίδα μας, η μικρή Μέλια, θα αφήσει τα παιδιά να τρυπώσουν στην κυψέλη της.
Θα τα γλυκάνει με το αγνό μέλι της.
Θα τα ταξιδέψει με το πέταγμά της και θα τα βοηθήσει να αναγνωρίσουν την αξία της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, της ΦΙΛΙΑΣ, της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ. 

 

Τα συν και τα πλην.

Η μεγάλη κυρία της γραφής, Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη, στην καλύτερη στιγμή τής καριέρας της. Κάνω πολλές αναγνώσεις πριν σας παρουσιάσω ένα κείμενο. Ως γονιός, ως δημιουργός του Book-Tour, ως άνθρωπος που γράφει και που μανιωδώς διαβάζει βιβλία. Αρκετές φορές το κάνω με την ιδιότητα του μάρκετερ: προσπαθώ να δω το βιβλίο –όσο σκληρό κι αν ακουστεί- σαν ένα άψυχο προϊόν. Το κοιτάζω ως αντικείμενο και προσπαθώ να σκεφτώ αν και πόσο θ΄ αντέξει στον χώρο και στον χρόνο. Έχω όμως και μια άλλη ιδιότητα. Αυτή του τεχνολόγου γεωπόνου. Απόρησα μόλις είδα «Το πέταγμα της μέλισσας» μέσα σ΄ έναν μυστηριώδη ταχυδρομικό φάκελο. Είναι δυνατόν, αναρωτήθηκα, μια τόσο σημαντική ενότητα, η οποία απαιτεί αμέτρητες ώρες στα μελίσσια και στο εργαστήριο χημείας, να τη δούλεψε κάποιος και να την απέδωσε μέσα σε λίγες μόνο σελίδες ενός παραμυθιού; Αποκλείεται, σκέφτηκα. Σίγουρα θα πραγματεύεται κάτι άλλο με αφορμή το συμπαθέστατο έντομο ή θα θυμίζει “μάθημα”. Από τις πρώτες γραμμές όλες μου οι αντιρρήσεις, οι ενδοιασμοί, οι ενστάσεις, καταρρίφθηκαν. Ήξερα τη δημιουργό μέσα από τα έργα της, γνωρίζω την εμπειρία, τη μόρφωση και την ελαστικότητα του χαρακτήρα της. Ξέρω πως έχει φτάσει στην αντίπερα όχθη – να διδάσκει δημιουργική γραφή σε ομότεχνους. Αλλά εδώ ξεπέρασε τον εαυτό της (πράγμα ακατόρθωτο αν ανατρέξετε σε προηγούμενους τίτλους της). Απευθύνεται στα παιδιά χωρίς το αποτέλεσμα να είναι παιδαριώδες. Είναι τρυφερό και γλυκό χωρίς να είναι γλυκερό. Με λόγο απλό αλλά όχι απλοϊκό. Με ροή σταδιακά αυξανόμενη. Με κινηματογραφική πλοκή και διάθεση εξερεύνησης. Εμποτισμένο σε κάθε φτερούγισμα με μηνύματα ανθρωπιάς, ομαδικότητας, προσφοράς. Όμως πάνω απ΄ όλα απολαυστικό, διασκεδαστικό κι ελπιδοφόρο. Ιδανικό "εγχειρίδιο" για φοιτητές δημιουργικής γραφής κι εκπαιδευτικούς με υψηλές απαιτήσεις. Για μαθητές προσχολικής, σχολικής ηλικίας και για το ανέμελο παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας. 

 

+ Η εικονογράφος Πέρσα Ζαχαριά έκανε κάτι εντυπωσιακό. Από το πρώτο κιόλας σαλόνι του παραμυθιού τοποθέτησε τους αναγνώστες στη ράχη μιας μέλισσας. Σε όλη την ιστορία ταξιδεύουμε νοερά πάνω σ΄ ένα μαυροκίτρινο ζουζούνι. Αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα όπως τη βλέπει εκείνο. Οι απαλές αποχρώσεις, τ΄ αληθοφανή στοιχεία, η αποτύπωση των κινδύνων, των απειλών και των ευκαιριών, οι οποίες παρουσιάζονται στη ζωή τής μέλισσας, έγιναν με σεβασμό στον ψυχισμό του παιδιού. Η λιτή εικαστική προσέγγιση ακολούθησε τον παλμό τής συγγραφέως. Η επιλογή της μίνιμαλ οπτικής απέτρεψε τον βομβαρδισμό εικόνων και της δημιουργίας στρες. Αξιόλογο και φιλόδοξο εγχείρημα!

 

 Κανένα πλην. Ο κος Σανιδάς Νικόλαος δεν είναι άλλος ένας επιχειρηματίας-εκδότης. Είναι ένας άνθρωπος που παράγει πολιτισμό. Του ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα, με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον, τον συνεχή και αδιάκοπο αγώνα του.


 

 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα: 

www.politeianet.gr/books/9789606962516-kuritsi-tzioti-ioanna-parrisia-to-petagma-tis-melissas-277979

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη