(2016) Η σβήστρα που έγραφε, εκδόσεις Βάρφη

2017-01-16 13:33

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Η σβήστρα που έγραφε

Συγγραφή: Νίνα Ζαφειρίου

Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος
Εκδόσεις Βάρφη, 2016

40 σελίδες

ISBN 978-918-5261-016

Τιμή € 12,00

 

Η Νίνα Ζαφειρίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε σε μια γειτονιά, όπου το παιχνίδι στους γύρω δρόμους και στις αλάνες περίσσευε, μα ποτέ δεν της έφτανε. Γι’ αυτό και όταν μεγάλωσε λιγάκι, έγινε νηπιαγωγός. Παιχνίδια στο σχολείο κάθε μέρα μέχρι το μεσημέρι και η συνέχεια το απόγευμα στο σπίτι με τα τρία δικά της παιδιά, που στο μεταξύ είχε αποκτήσει. Κάποια στιγμή, δασκάλα και μητέρα πια, ανακάλυψε πως της άρεσε να παίζει με λέξεις και σκέψεις, στιγμές και εικόνες, ψέματα κι αλήθειες, σκαρώνοντας ιστορίες, άλλοτε μικρές, άλλοτε μεγάλες, άλλοτε στο χαρτί, άλλοτε στην οθόνη και να ταξιδεύει ανταμώνοντας τους ήρωες και νικώντας τους δράκους της. Και εύχεται να κρατήσει πολύ αυτό το ταξίδι… Διηγήματά της έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το παραμύθι της με τίτλο «Το χρωματιστό κουβάρι της ζωής» απέσπασε το Ά βραβείο στο 2ο Διαγωνισμό παραμυθιού από εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Φέτος ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στη Δημιουργική Γραφή του ΑΠΘ.   

 

Γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1986 στην Αθήνα, μεγάλωσε στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας και από παιδί έχει μια μεγάλη αγάπη, τη ζωγραφική.

Ήρωες που γεννιούνταν από τα μολύβια του, τέρατα τρομερά και ιππότες γυαλισμένοι, κατσαρομάλλες μάγισσες και σκούπες ιπτάμενες, κάθε στιγμή και ένας νέος φίλος, αλώνιζαν σκανδαλιάρικα ανάμεσα στα βιβλία και τα τετράδιά του.

Καμιά φορά τους έβρισκε πάνω σε τοίχους ή ακόμα και στο θρανίο του. Αυτό που είχε σημασία ήταν ότι πάντα βρίσκονταν δίπλα του και έδιναν χρώμα στη ζωή του.

Μεγάλωσε, θέλησε να γίνει λίγο πιο σοβαρός, και έτσι σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, αφήνοντας τους παιδικούς του ήρωες πίσω, κλειδωμένους κάπου μέσα στην καρδιά και τα παλιά του τετράδια. Αυτό όμως δεν κράτησε πολύ, αφού η γυναίκα του και τα παιδιά του βρήκαν το κλειδί και τους ελευθέρωσαν όλους.

Από τότε η ζωή του γέμισε πάλι με χρώμα και χαρά. Έκτοτε συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους, εικονογραφεί παιδικά παραμύθια, και κάποιες φορές γράφει και εκείνος μερικά.

Είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της IBBY (Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και έχει εικονογραφήσει βιβλία για τις εκδόσεις Σαββάλας, Βάρφης, Ψυχογιός, Ελληνοεκδοτική, Ακμή, Κόκκινη κλωστή δεμένη κ.ά.

 

Στοπι και φι!

Ο Σάββας περπατάει ανάποδα. Ο Σάββας τρώει τη σούπα του με το πιρούνι. Ο Σάββας δε ρουφάει τον χυμό του, αλλά φυσάει με το καλαμάκι και κάνει μπουρμπουλήθρες. Ο Σάββας διαβάζει ένα βιβλίο από το τέλος προς την αρχή. Ο Σάββας όταν ζωγραφίζει, βάζει επάνω στο χαρτί τα σπίτια και τη θάλασσα και κάτω τον ουρανό με τ΄ άστρα. 

Μα... όχι πάντα.

 

Τα συν και τα πλην.

+ Η συγγραφέας Νίνα Ζαφειρίου δεν ξέρει απλώς πως να διασκεδάσει τους μικρούς αναγνώστες, αλλά και πως να τους ψυχαγωγεί-έχει ήδη δηλαδή κατακτήσει την πιο δύσκολη αποστολή στη γραφή. Λεξιλόγιο κατανοητό, φράσεις που σε οδηγούν σε μια γρήγορη εξέλιξη, σ΄ ένα παραμύθι που ευφραίνει καρδιές και τις κάνει να πάλλονται από δάκρυα χαράς. Εύθυμο, ξεκαρδιστικό, βαθιά συγκινητικό. Σε κάθε ανάγνωση βιώνεις και μια άλλη εμπειρία. Ταυτίζεσαι απόλυτα με τον ήρωα. Αγωνιάς για το αν θα καταφέρει να δει τη ζωή από τη φωτεινή πλευρά της. Εκείνη που ξεχειλίζει αγκαλιές και αγάπη. Εκείνη που ως παιδί θέλεις να είσαι στο επίκεντρο. Η δημιουργός περνά ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Όσο ασήμαντοι είμαστε μέσα σ΄ ένα σύνολο αξιών και ιδεών, τόσο σημαντικοί και απαραίτητοι είμαστε σε αυτό. Το πιο ουσιαστικό “υλικό”, το οποίο μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά, είναι η συναισθηματική επαφή. Ο χρόνος που διαθέτουμε στους ανθρώπους που αγαπάμε είναι το υπέρτατο δώρο. Είναι πια μονόδρομος πως αν η ίδια συνεχίσει με ανάλογη μαεστρία, αγνότητα και θέληση να υπηρετήσει την παιδική λογοτεχνία, η πορεία της θα είναι μόνο ανοδική. Επέλεξε έναν δρόμο χωρίς αντιπάλους. Τοποθέτησε τον εαυτό της σε έναν άλλον κόσμο. Εκεί όπου η αιώνια μάχη είναι αυτή που δίνουμε καθημερινά με τον εσωτερικό μας ψυχισμό. Της ευχόμαστε σε κάθε της λογοτεχνικό εγχείρημα να ξεπερνά τον εαυτό της. 

+ Ο μετρ του είδους Νίκος Γιαννόπουλος πρόσφερε με τη δική του οπτική στο κείμενο μια φρέσκια ματιά σε αυτό που λέγεται εικονογράφηση. Μικτή τεχνική, μοναδικοί ήρωες, ευφυές χιούμορ και σε κάθε σελίδα/σαλόνι του βιβλίου ένας άλλος χρωματικός πλανήτης. Για κάποιους καλλιτέχνες η εξέλιξη δεν έχει κορυφή-κάθε φορά επεκτείνουν τα όριά τους, ο Γιαννόπουλος ανήκει σε αυτούς. Η κεντρική φιγούρα αποτυπώθηκε άψογα. Αυτό όμως που υπηρετήθηκε με ευλάβεια ήταν η αποτύπωση των δεύτερων χαρακτήρων: εκφραστικότητα, κίνηση, διηγούνταν μόνοι τους -χωρίς λόγια- την ιστορία. Ξεχωρίζει η εικόνα του μετεωρολόγου-γεμάτη γλύκα και τρυφερότητα. Ένα σύμπαν πλημμυρισμένο από πλάσματα που θα λατρέψουν τα παιδιά και όχι μόνο. Τα θερμά μας συγχαρητήρια. 

Κανένα πλην. Το όλο αποτέλεσμα θύμιζε από πλευράς κειμένου, εικονογράφησης και γραφιστικής επιμέλειας, βιβλίο διεθνούς φήμης. Υπήρξε πλήρης αρμονία και επικοινωνία των συντελεστών σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Δημιούργησαν ένα ιδανικό εγχειρίδιο ευτυχίας για γονείς και εκπαιδευτικούς. Μακάρι να είναι καλοτάξιδο και πολυδιαβασμένο. 

 

Μια μικρή γεύση από τις εικόνες του παραμυθιού.
 
 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα:

www.protoporia.gr/i-svistra-poy-egrafe-p-450706.html

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη