(2015) Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια, εκδόσεις Πατάκης

2016-06-28 08:08

Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια

Συγγραφή: Κωστής Α. Μακρής

Εικονογράφηση: Κωστής Α. Μακρής

Εκδόσεις Πατάκη, 2015

57 σελίδες

ISBN: 978-960-16-5074-6

Τιμή € 5,50

 

Ο Κωστής Α. Μακρής ζει στην Αθήνα, όπου και γεννήθηκε. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο Πιοζ Νάμε και οι πέντε γάτες, εκδόθηκε το 2010 από τις εκδόσεις Πατάκη. Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια είναι μια ιστορία πραγματικής φαντασίας ή φανταστικής πραγματικότητας για το πώς η καθεμιά και ο καθένας από εμάς μπορεί να νικήσει τα δικά του Αποθαρρύνια και να καταφέρει να κάνει αυτό που θέλει. Όποιος θέλει να επικοινωνήσει με τον συγγραφέα, μπορεί να στείλει μήνυμα στο kostismakris@gmail.com 

Περισσότερα για τον ίδιο και το το έργο του θα βρείτε εδώ: goo.gl/MtlVhm

 

Στοπι και φι!

 

"Τι είναι τα Αποθαρρύνια, παππού;" ρωτούσε η Εβίτα.
"Κάτι αχώνευτα καλικαντζάρια είναι, Εβιτούλα µου, που συνέχεια µας αποθαρρύνουν! Γι’ αυτό χρειαζόµαστε όλοι οι άνθρωποι, και κυρίως τα µικρά παιδιά, κάποιον να µας ενθαρρύνει, να µας δίνει θάρρος και δύναµη να πετύχουµε αυτά που θέλουµε".
Τέτοια λέγανε και η Εβίτα γελούσε. Δεν πίστευε πάντα σ’ αυτά που της έλεγε ο παππούς, γιατί ήξερε ότι του άρεσε να φτιάχνει παραµύθια και φανταστικές ιστορίες.
Αυτό που δεν ήξερε η Εβίτα, ήταν ότι πολύ σύντοµα θα αντιµετώπιζε τα φοβερά και τροµερά Αποθαρρύνια. Και θα έπρεπε να δώσει µάχη για να τα νικήσει και να πετύχει αυτό που είχε αποφασίσει να κάνει. Θα είχε όµως πολλούς φίλους και συµµάχους στη σκληρή εκείνη µάχη που κράτησε ένα ολόκληρο βράδυ.

 
Τα συν και τα πλην.

Ο συγγραφέας Κωστής Μακρής είναι από τις λίγες πολυσχιδείς προσωπικότητες στον χώρο της λογοτεχνίας ο οποίος έχει το άγγιγμα του Μίδα με ό,τι καταπιάνεται. Η εμπεριστατωμένη οπτική του ματιά απογείωσε το βιβλίο. Έχτισε την προσωπικότητα των ηρώων πριν τη γραφή της ιστορίας -δείγμα εξαιρετικού τεχνίτη των λέξεων. Όλα ξεκίνησαν από την επιθυμία της πρωταγωνίστριας Εβίτας να δώσει χαρά στους παππούδες της τη μέρα της επετείου του γάμου τους, οδηγώντας τη σε μια αιώνια μάχη - αυτή του καλού και του κακού. Στο πρόσωπο του μικρού κοριτσιού μετουσιώνεται ο σύγχρονος άνθρωπος και η δυσκολία, η αμφιβολία - ο ενδοιασμός της ηρωίδας να ετοιμάσει κρυφά ένα κέϊκ συμβολίζουν τα εμπόδιά του. Ουκ ολίγες φορές καλούμαστε να ξεπεράσουμε τα όποια είδους όρια έχουν τεθεί για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πάντα υπάρχουν παγίδες. Μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός μπορεί να μας υποκινήσει και τούτο το ολιγοσέλιδο αριστούργημα αποδεικνύει περίτρανα πως ο τέλειος μηχανισμός ανατροφοδότησης είναι η αγάπη και η προσφορά. 

Είμαι σίγουρος πως αν ήταν παιδικό μας ανάγνωσμα δεν θα κουβαλούσαμε ως ενήλικοι χιλιάδες φόβους και ανασφάλειες. Δεν θα διστάζαμε να κάνουμε τη θεωρία πράξη. Δεν αρκεί να το σκεφτούμε… πρέπει και να το υλοποιήσουμε. “Ποτέ δεν ξέρεις αν δεν δοκιμάσεις… απέραντος κόσμος ξεδιπλώνεται γι’ αυτούς που τολμούν… γι’ αυτούς που τολμούν και ξαναρχίζουν!”

Προσωπικό ύφος, εύθυμη διάθεση, λεξιλόγιο κατάλληλο για παιδιά σε ένα μυθιστόρημα σύντομης φόρμας που πήρε μαγικές διαστάσεις μέσα από συνηθισμένη γειτονία πραγμάτων. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε πως οι ποιητικές στιγμές που συναντάμε στο βιβλίο εθίζουν και εκπαιδεύουν το βιβλιόφιλο κοινό σε όλα είδη του λόγου (μιας και η ποίηση αποτελεί το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της λογοτεχνίας και των τεχνών γενικότερα). 

 

Τα εξαιρετικά σκίτσα τα οποία κοσμούν το περιεχόμενο είναι φτιαγμένα από τον ίδιο τον δημιουργό του κειμένου και ακολουθούν την τάση που υπάρχει στο εξωτερικό: αφαιρετική η οποία βασίζεται περισσότερο στην έκφραση και στην αποτύπωση του συναισθήματος των ηρώων. Κάθε φιγούρα πλαισιώσει επάξια την πλοκή του μύθου οπτικοποιώντας τη φαντασία του αναγνώστη. 

 
-  Κανένα πλην που να επηρεάζει την αρχική ιδέα των βασικών συντελεστών του. 
 
 

Μια μικρή γεύση από τη λογοπλαστική και εικονοπλαστική δεινότητα 

του καλλιτέχνη Κωστή Μακρή.

 
 
...και φυσικά ο αγαπημένος πια μικρών και μεγάλων... Πανταμπορής! 
 

 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=708678

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη